Megújuló energia: a támogatásában az átláthatóság és a kiszámíthatóság fontos

Számos európai uniós ország a megújuló energiából termelt áram átvételének különböző támogatási formáját vagy zöld bizonyítvány rendszert használ, de a jól működő rendszerek közös jellemzője a stabilitás, átláthatóság és kiszámíthatóság, ugyanakkor pedig tükrözik a nemzeti sajátosságokat is – állapítja meg az ING Bank a megújuló energiák támogatásáról szóló friss elemzésében.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium március végén jelentette be, hogy a Magyarországon alkalmazott kötelező átvételi rendszer (kát) 2011. július 1-jén megszűnik és új, elsősorban a megújuló energia alapú hasznos hőtermelés felhasználását ösztönző rendszert alakítanak ki. Mint ismert, a kát jelenleg a hővel kapcsoltan termelt áramot is támogatja a piacinál magasabb áron átvett árammal, amit a végfelhasználói árban mindenki megfizet. Akkor a minisztériumi közlemény azt írta, hogy az új szabályozás az Európai Bizottság jóváhagyását követően várhatóan 2011. október 15-én lép hatályba. Az  elemzéses megállapítja, hogy a 27 uniós tagország közül 20-ban a magyarhoz hasonló támogatási rendszer működik. Hat ország zöld-bizonyítvány rendszert használ, egy országban pedig a támogatás formája adókedvezmény.  Az EU-ban alkalmazott kát vagy fix átvételi tarifás, mint a magyar rendszer, vagy átvételi prémiumot alkalmaz. Ezeknek a támogatási rendszereknek piactorzító hatásuk van, bár a prémiumos rendszer erősebben hat  a piaci magatartásra. Ugyanakkor ez utóbbi magasabb piaci kockázatot is jelent – jegyzi meg az elemzés.

 
A zöldbizonyítvány-rendszerek lényege az ellátási lánc valamelyik elemére (például fogyasztás, elosztás) kivetett kötelezettség, aminek alapján a teljes villamosenergia-felhasználás bizonyos hányadát megújuló erőforrásból kell biztosítani. Ennek a kötelezettségnek a teljesítését igazolja a zöldbizonyítvány. Ez a rendszer sem tökéletes, mert a megújuló energiából termelt áram útja nem követhető, ezért ki kell alakítani a zöldbizonyítvány-kereskedelem rendszerét, ami viszont az eddig tapasztalatok szerint drága. Az elemzés megjegyzi, hogy az zöldbizonyítvány rendszert alkalmazó  Nagy-Britannia és Olaszország az utóbbi időben kötelező átvételi rendszert (kát) vezetett be kisebb kapacitású erőművek esetében.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.