Megújuló energia a Hernád völgyében

Közel 4000 vékonyfilmes napelemből álló áramtermelő rendszer épül uniós támogatással Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sóstófalva 07/6 hrsz.-ú külterületén.

A zöld energia beruházás hozzájárul hazánk uniós megújuló energetikai célkitűzéseihez és 534 tonnával csökkenti évente majd hazánk szén-dioxid kibocsátását. A napenergia hazánkban gyakorlatilag korlátlanul rendelkezésre áll, hisz évi 2100 óra körüli a napsütéses órák száma, ami azt jelenti mindenképpen érdemes lenne hasznosítani ezen megújuló energiaforrást. A gyakorlatban azonban egyenlőre csak elhanyagolható mértékben használjuk ki ezt a tiszta, környezetkímélő energiaforrást, pedig ez forrás még évmilliárdokon belül biztos nem fog kifogyni. A zöldenergiák, így a napenergia mind hatékonyabban kiaknáznia nemcsak az uniós és hazai klímavédelmi kötelezettségeink miatt szükséges, hanem a jelenleg igen magas energiaimport-függőségünk csökkenése miatt is.

A napenergia hasznosítása világszerte jelentős mértékben növekedett az elmúlt években és hazánkban is számos beruházás kapott támogatást. Sóstófalva egy zsákfalu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol 2015-ben 384 millió forint költségből települ áramtermelő napelemes rendszer. A projekt 60%-át, 230.400.000 forintot a KEOP támogatás finanszíroz, míg 153.600.000 Ft önrészt a beruházó SóstóSolar Kft biztosít. A 3840 vékonyfilmes napelem körülbelül 1.8 hektárnyi területen lesz kihelyezve a település külterületén.

Az Európai Bizottság kalkulátora szerint az átlagosan 465,7 kW teljesítményű rendszertől a megadott fekvéssel Sóstófalván átlagosan évi 571.4 MWh villamos energia termelés várható az elkövetkező 15 évben, de a rendszer várhatóan még további 10 éven át üzemelni fog. A 3840db Sharp NA-E130L5 vékonyfilmes egyenként A fotovoltaikus kiserőmű által szolgáltatott zöldáramot a beruházó az ÉMÁSZ hálózatán keresztül a KÁT rendszerben adja át. A gerincvezeték fel tudja venni a napenergiából származó áramot, így a jövőben a térség lakó- és közintézményeinek villamosenergia ellátásának egy része megújuló energiahordozóból fog származni.

A napelemek működése nem jár zajjal és az üzemelés során hulladék keletkezésével nem kell számolni. A zöldenergia beruházás jelentős fosszilis áramtermelésből származó környezetszennyezést és évi 534 tonna CO2ekv mennyiségű üvegházgáz kibocsátását előzi meg.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.