Megtisztították Kárpátalját a veszélyes hulladéktól

Elszállították Kárpátaljáról pénteken a premix néven elhíresült, magyarországi eredetű veszélyes hulladék utolsó 1300 tonnáját.

Az utolsó beregszászi szállítmánnyal lezárulhat az utóbbi tíz év egyik legnagyobb ukrajnai környezetvédelmi botránya, a premix-ügy. A hordókban és speciális zsákokban tárolt, por alakú veszélyes hulladékot egy lengyelországi feldolgozó üzembe vitték – adta hírül pénteken a zakarpattya.net.ua kárpátaljai internetes hírportál.
A jelentés szerint a premix-mentesítéssel kapcsolatos idei munkálatok, amelyeket az ukrán környezetvédelmi minisztérium hulladékkezelő központja végzett, 10,2 millió hrivnyába (kb. 270 millió forintba) kerültek, míg tavaly 5,3 millió hrivnyát fordított az ukrán állam a hulladék anyag  elszállítására Kárpátaljáról.

A premixet az évtized elején törvényesen megkötött üzleti szerződés keretében, ipari adalékanyagként szállították Magyarországról vasúton Kárpátaljára. Az ipari hulladékot a közelmúltig a Beregszászi járás különböző településein tárolták. Noha a hatóságok évekig vizsgálták a premix emberi egészségre és természeti környezetre kifejtett hatását, a kérdésben egymásnak ellentmondó eredmények születtek.
Olekszandr Ledida, Kárpátalja kormányzója pénteken kiadott sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a megye vezetése betartotta a premix elszállításával kapcsolatos ígéretét, miután december 17-én reggel elhagyta a régiót a veszélyes hulladékkal megrakott utolsó kamion is. A következő évben minden bizonnyal befejeződik Kárpátalja megtisztítása a lejárt szavatosságú, mérgező mezőgazdasági vegyszerektől – emlékeztetett a kormányzó.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.

Nincs hozzászólás

  1. T. Zöldinfo!

    Egy nem radioaktív hulladék esetén miért kell a radioaktív bárcát használni a hírhez képként? Ez az emberek nagymértékű félrevezetése!

  2. Köszönjük az észrevételt!