Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Megtérül valaha a napelem?
Tudj meg többet: Napenergia

Megtérül valaha a napelem?

Megtérül valaha a napelelemes rendszerbe fektetett összeg? Íme, néhány populáris tévhit és a válaszok.

Több évtized, akár egy évszázad is lehet, amíg megtérül

A megtérüléssel kapcsolatban sok tévhit kering. Egyesek azt állítják, hogy akár egy évszázad is eltelhet, míg a befektetett összeg kifizetődik. Ez azonban nincsen így, a körülményektől függően egy napelem 10-20 év alatt visszahozza a költségeket. Ez a tény néhány egyszerű matematikai művelettel bebizonyítható. Ehhez szükséges az egységnyi teljesítményű rendszer beruházási költsége, valamint a rendszer által egy év alatt megtermelt villamos energia ára. Ezt az energiát már nem kell megvennünk amit a napelemes rendszer előállított, így ezzel az összeggel több maradt nálunk. Ha jelen példában eltekintünk az inflációtól, a beruházási költséget elosztva az egy év alatt megtermelt villamos energia árával megkapjuk a rendszer megtérülését évben kifejezve. Tegyük fel, hogy egy átlagos család évi villanyszámlája 150.000 Ft, és a napelemes rendszer beruházási költsége 1.500.000 Ft. Az inflációt figyelmen kívül hagyva, 1.500.000(Ft) /150.000 (Ft/év) = 10 év. Tehát 10 éven belül megtérülhet a napelemes rendszer. Ugyanakkor érdemes megemlíteni olyan változókat, amik befolyásolhatják a megtérülés idejét. Ilyen lehet például a villamos energia árak alakulása, a földrajzi helyzet és a tájolás, illetve a felvehető támogatási összegek.

Csak akkor működik, ha süt a nap, így felhős időben semmit nem termel

Az tény, hogy a napelemek direkt napsütésben, derékszögű beesési szögben és alacsony hőfokon működnek a legjobban, azonban felhős időben is termelnek, és akár 50-90 százalékos kihasználtsággal tudnak funkcionálni. Mivel a napelemek az idő nagy részében részterhelésen működnek, a mai technológiák kifejezetten nagy figyelmet szentelnek az ezen tartományban lévő optimális üzemeltetésre. Hálózatos napelem esetében ezért érdemes éves elszámoltatású szerződést kötni a szolgáltatóval. Így a nyáron megtermelt többlet mennyiséget a szolgáltató átveszi, ezért a téli időszakban nem kell pluszban fizetni a termelés csökkenése miatt.

Pár év múlva csak fele ennyibe fog kerülni a napelem rendszer telepítése

Jelenleg vannak olyan tendenciák, amelyek azt mutatják, hogy pár éven belül jelentősen csökkeni fognak a költségek. Ez leginkább annak köszönhető, hogy Kína nem támogatja többé a napelem rendszerek közműjellegű telepítését. Az erre a célra gyártott árukat tehát a cégek áron alul fogják eladni. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a környezettudatosság, így a napenergia is egyre keresettebb megújuló energiaforrás lesz. Éppen ezért nem érdemes éveket várni a telepítéssel, hiszen ha ismét ipari mértékben megnövekszik a kereslet, az drágulást fog eredményezni.

A napelemek által termelt áramot a szolgáltató nem veszi vissza, így az elveszhet

Az állam egy 2007-es törvényben rögzítette, hogy az 50 kW teljesítmény alatt lévő napelemek által megtermelt felesleges energiát az áramszolgáltatónak minden esetben kötelessége visszavenni. Minden telepített rendszeren a csatlakozási ponton van egy kétirányú mérőberendezés, amely folyamatosan monitorozza a megtermelt és a felhasznált energiát. Abban az esetben, ha többlet alakul ki, akkor a szolgáltató ezt a mennyiséget számla ellenében megtéríti. Ennek köszönhetően a villanyszámla bizonyos esetekben akár nulla forint is lehet. A napelemmel rendelkező számára még opció lehet az is, hogy a felesleges villamos energia a hálózatba kerül, amit majd egy későbbi, passzívabb időszakban el lehet fogyasztani.

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

 

Ajánlott tartalom

Igaz, hogy 50 éve termel az első napelemes rendszer?

Valóban igaz, hogy ezek az elsőként felszerelt napelemes rendszerek már 50-60 éve üzemelnek.