Megtalálhatták a megoldást a pukizó és böfögő tehenek gaztetteire

Egy egészen apró étrendmódosítással drasztikusan megváltozhat a tehenek károsanyag-kibocsátásának mértéke, írja az Irish Times.

Az ausztráliai Queensland James Cook Egyetemének kutatói ugyanis rájöttek, hogy ha mindössze 2 százaléknyi szárított hínárt kevernek a tehenek táplálékába, az akár 99 százalékkal is csökkentheti az állatok metánkibocsátását.
Egy kanadai farmer már 2012-ben megfigyelte, hogy ha a tehenei megeszik a szél által eléjük hordott hínárokat, nemcsak egészségesebbek lesznek a többi állatnál, de még a párzási időszakuk is hosszabbá válik. A kutatók ebből indultak ki, és így jöttek rá, hogy a táplálék a metánemisszióval is kapcsolatban van. A metán a tehenek emésztése közben termelődik, és böfögések és bélszél révén távozik az állatokból, akár napi 200-500 liter metánt szabadítva ezzel a környezetre, írja az index.hu. 

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.