Megszűnik a fény végzetes vonzása

A költöző madarak tájékozódását akarja segíteni New York állam azzal, hogy a vándorlási időszakban, tavasszal és ősszel lekapcsolja éjszakára az állami épületek megvilágítását.

A vándormadarak a csillagok szerint tájékozódnak, ezért a villanyfények megzavarhatják őket, nekirepülhetnek az épületeknek. A fény végzetes vonzásának nevezett jelenség a becslések szerint évente egymilliárd madár életébe kerül Amerikában.

Az atlanti vándorlási útvonalon madarak milliói szállnak át New York fölött. Azok a szárnyasok, amelyek éjjel kelnek át a város fölött, most jobb eséllyel érnek északi fészkeikre.

Andrew Cuomo, New York kormányzója elmondta: a madarak költözésének csúcsidőszakában, tavasszal és ősszel éjjel 11 óra és napfelkelte között lekapcsolják a világítást. A városban már számos közismert felhőkarcoló, többek közt a Rockefeller Center, a Chrysler Building és a Time Warner Center is csatlakozott a Nemzeti Audubon Társaság lámpaleoltó kezdeményezéséhez. Más amerikai nagyvárosokkal, Baltimore-ral, Chicagóval, San Franciscóval már együttműködik a társaság.

A fény végzetes vonzása súlyosabban érinti az énekes költözőket, mint a helyi madarakat, melyek megtanulják a biztonságos légi útvonalakat.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.