Mégsem környezetbarát a biomassza?

Nem környezetbarát fűtőanyag a biomassza – ezt írta 60 amerikai tudós a brit energiaügyi miniszternek. Ed Davey-t arra sürgetik, hogy ne adjon állami kedvezményeket az olyan erőműveknek, amelyek úgynevezett fapelletek égetésével állítanának elő elektromos áramot.

A brit energiapolitika nem segíti a globális felmelegedést okozó emisszió visszafogását – figyelmeztet több, mint 60 vezető tudós a brit energiaügyi miniszternek címzett levelében. A Financial Times által látott levél szerint a biomasszát használó erőműveknek adott kedvezmények az úgynevezett fapellet üzemek elburjánzásához vezetnek. Ez pedig nem fogja vissza az üvegházi gázok emisszióját és veszélyezteti az erdőket.

Nagy-Britannia és más uniós tagállamok az évtized végére el akarják érni, hogy az EU energiaigényeinek 20 százalékát megújuló forrásokból fedezzék.

Az angliai Yorkshire megyében található Drax Európa egyik legnagyobb szénerőműve, amelyet biomasszára állítanak át. Daniel Kammen, az amerikai külügyminisztérium energiaügyi tanácsadója és E.O. Wilson biológus, valamint a többi aláíró szerint azonban a britek ezzel nem tesznek sokat a környezetért.

Az erőműnek évi 9 millió tonna fapelletre lesz szüksége az átállás után, ami azt jelenti, hogy közel 1 milliárd angol font támogatást kaphat – mondta az FT-nek Roland Vetter energiapiaci elemző.

“Nagy-Britanniában és Európában a fapellet iránti keresletet a téves energiapolitika tüzeli. Ez hibás módon arra épül, hogy a faanyag égetése csökkenti a széndioxid-emissziót és segít a klímaváltozás elleni fellépésben” – áll az amerikai tudósok levelében, amelyet Dr. William Schlesinger, a New York-i Ökoszisztéma Kutatások Cary Intézetének vezetője fogalmazott meg.

A Drax nem állítja, hogy teljességgel zöld energiát használna majd a szerinte főként fűrészpor és fahulladék összesajtolásával készülő pelletekkel. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a fűtőanyagot nem egészséges fák kivágásával állítják elő. Egyes felmérések szerint az utóbbi három évben triplájára ugrott Amerika déli államaiból a fapellet-export.

Az egyik legnagyobb vásárló Nagy-Britannia. Az amerikai tudósok szerint a gyakorlat káros és ha megnövekszik a kereslet, akkor már valódi erdők kivágásával fogják előállítani az energiahordozót.

A levélírók szerint az Egyesült Államok déli szövetségi államaiban az erdők 90 százaléka magánkézben van és a helyi törvények nem írják elő, hogy a kivágott fák helyett újakat ültessenek.

forrás: inforadio.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.