Megnyílt a főváros második CNG kútja

A sűrített földgáz (CNG) gépjármű üzemanyagként történő használata nemcsak gazdaságos, hanem jelentősen csökkenti a széndioxid valamint a kisméretű szilárd részecske kibocsátást – mondta Hizó Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztésért felelős helyettes államtitkára pénteken, a második budapesti CNG kút megnyitóján.

Hozzátette: az unió is támogatja az üzemanyag elterjesztését, amit jogszabályokkal is segít majd. A tárca is elkötelezett a tisztább üzemanyag mellett, hiszen a napokban hirdette meg a CNG-autóbusz pályázatot 1,6 milliárd forint támogatással. A pályázaton személyszállítási közszolgáltatást végző állami és önkormányzati szervezetek vehetnek részt – mondta a helyettes államtitkár.

Szeneczey Balázs, főpolgármester helyettes beszédében kiemelte, hogy a főváros hamarosan üzembe helyezi a nemrég vásárolt három tucatnyi CNG autóbuszt, bár azokat nem itt, hanem a telephelyükön töltik. A most átadott kút teljesítménye 500 köbméter óránként, így alkalmas teherautók és buszok töltésére is.

Koncz László, a Főgáz Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy 2011-ben nyitották meg a Kőbányai úton az első CNG töltőállomást, amelynek a teljesítménye 260 köbméter óránként. Erre az üzletágra hozták létre a Főgáz CNG Kft-t. A mostani kút az ENI Hungária Zrt.-vel kötött megállapodás alapján a Budaörsi út végén lévő Agip kútnál üzemel.

-

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a fővárosban másfélezer CNG hajtású jármű közlekedik, ezek évi 1,5 tonnával csökkentik a levegőbe kerülő szilárd részecskék mennyiségét. Miután ezzel a hajtással mintegy 350 kilométer a járművek hatótávolsága a vidéki kúthálózat kiépítése nélkül a további terjedés korlátozott lesz. Ehhez állami segítséget javasolt a vezérigazgató.

Az üzletpolitikáról szólva Koncz László kiemelte, hogy 2011 óta nem emelték a CNG árát. A most átadott kúton 345 forintba kerül kilogrammonként.

Az átadáson bemutatták a CNG kúthoz tartozó gázsűrítő berendezést, amelyet egy konténerben helyeztek el. A hálózati 6 bar nyomásról 250 bar nyomásúra sűríti a berendezés a földgázt, amely 220 bar-on kerül a járművek tankjaiba. A konténer ára 75-80 millió forint.

-

A világon mintegy 13 millió CNG meghajtású jármű közlekedik. Európában például Németországban 92 ezer járművet 720 kút szolgál ki.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.