A fogyasztás centrikus nyugati világ pazarló állampolgára is tud ám spórolni, ha muszáj. Immár négy éve tart az aszály Kaliforniában, tavaly nyáron Jerry Brown kormányzó kötelezővé tette a vízfogyasztás csökkentését.

Megmutatták a gazdagok, hogy tudnak spórolni, ha muszáj

A fogyasztás centrikus nyugati világ pazarló állampolgára is tud ám spórolni, ha muszáj. Immár négy éve tart az aszály Kaliforniában, tavaly nyáron Jerry Brown kormányzó kötelezővé tette a vízfogyasztás csökkentését.

Több száz amerikai kis- és nagyvárost veszélyeztet hirtelen előálló és komoly vízhiány. A helyzetet immár olyan válságosnak ítélik, hogy az Országos Hírszerzési Igazgatóság Hivatala (DNI) a vízhiányt a terrorizmus mellett az egyik legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette. Kaliforniában már évek óta tart a súlyos aszály, ezért a kötelezővé tették a vízzel való spórolást. 2013-ban olyan rendeletet léptetett érvénybe az állam kormányzója, mely szerint a lakosságnak és a vállalkozásoknak maximum 36%-kal vissza kell fogniuk vízhasználatukat. Hogy pontosan mennyivel, azt lakhelyüktől/cégszékhelyüktől és korábbi vízspórolási ténykedéseiktől tették függővé. Fontos szempont, hogy a szigorítás a közműipari cégekre, tehát a vízművekre is érvényes.

A kényszerű körülmények szorításában a polgárok felhagytak gyepj locsolásával, rövidebb ideig zuhanyoztak, nem mosták többé a kocsijaikat – így megszokott látvánnyá vált, hogy a sivatagokban gazdag Dél-Kaliforniában a járművek, még a luxusautók is, homoktól koszosak.

2015 júniusa és 2016 februárja között a lakosság és a vállalati szektor 24%-kal fogta vissza fogyasztását. 1,46 milliárd köbméternyi vizet spóroltak így meg, amivel 6 millió háztartást láthatnának el egy éven át. Los Angeles, San Franciso és San Diego használ ennyi vizet egy évben összesen. Bár volt néhány híres deviáns, aki azt gondolta, hogy kibújhat a szabályok alól. Ilyen volt Tom Selleck.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.