Meglehet a felelőse a brazil partoknál lévő hatalmas olajszennyezésnek

A brazil szövetségi rendőrség pénteken közölte, hogy vizsgálatot folytat egy görög zászló alatt közlekedő, venezuelai olajat szállító tartályhajó ellen, amely szerinte felelős a Brazília partjait sújtó olajszennyezésért.

“A görög zászló alatt közlekedő hajó július 15-én kötött ki Venezuelában, ahol három napig tartózkodott, majd Szingapúr felé vette útját az Atlanti-óceánon keresztül, hogy Dél-Afrikába jusson. Az olaj ezen az útvonalon keresztül kerülhetett a vízbe” – áll a szövetségi rendőrség feljegyzésében. Eszerint az olaj július 28-29-én kerülhetett a vízbe, mintegy 700 kilométerre a brazil partoktól, és a görög zászló alatt közlekedő hajó volt az egyetlen, amely ezen a területen keresztül hajózott. A szövetségi rendőrség beszámolt arról is, hogy razziákat tartott pénteken Rio de Janeiróban a görög zászló alatt közlekedő hajóhoz köthető cég irodáiban, de nem szolgált részletekkel e műveletekkel kapcsolatban. A brazil hatóságok korábban megállapították, hogy az olaj jellegzetességei alapján Venezuelából származott, Jair Bolsonaro brazil elnök kormányzata pedig magyarázatokat kért Venezuelától. A Brazília egyik leglátogatottabb tengerpartjának tisztításáért felelősök becslései szerint eddig több mint 1000 tonna nyersolajat vontak ki a vízből. Az olajfoltok 283 strandnál jelentek meg az északkeleti régió kilenc államának 98 települése közül. A hatóságok szerint legalább 109 állatot érintett az olajszennyezés, közülük 28-at sikerült megmenteni, a maradék viszont – többségében tengeri teknős – elpusztult. A kormány kései reagálása bírálatok özönét váltotta ki Bolsonaro környezetvédelmi politikájával szemben, amely már így is bírálatok alá került a néhány hónappal ezelőtti amazonasi erdőtüzek miatt.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.