Megkezdődik az őszi apasztó vízeresztés a Balatonból

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság péntek délután megnyitja a siófoki zsilipet annak érdekében, hogy levezesse a Balatonból a többletvizet – tájékoztatta Csonki István igazgató az MTI-t.

A Balaton vízállása 2010-ben folyamatosan az optimális felső határ közelében volt. Idén eddig a megszakításokkal végrehajtott, szinten tartó vízeresztések során 25 centiméteres vízoszlopnak megfelelő, 151 millió köbméternyi vizet eresztettek le a tóból.
Augusztusban az átlagosnál több csapadék hullott, ennek következtében a tó vízállása péntekre 112 centiméterre emelkedett, és a meteorológiai előrejelzések szerint további emelkedés várható.
A vízeresztés célja a jelenlegi többletvíz levezetése és a tó felkészítése a várható őszi-téli víznövekmény befogadására. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik és értékelik a vízgyűjtőn kialakult hidrometeorológiai helyzetet, és ez alapján döntenek a vízeresztés intenzitásáról és időtartamáról.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.