Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a Bátonyterenyére tervezett erőmű

Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a Bátonyterenyére tervezett erőmű

Jogerős építési és környezethasználati engedéllyel rendelkezik a Bátonyterenyére tervezett biomassza erőmű, a kivitelezés megkezdéséhez még a Magyar Energia Hivatal engedélye szükséges – mondta az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Egyesülés igazgatója az MTI-nek kedden.

Riba Róbert közölte: a beruházáshoz a Magyar Energia Hivatal engedélyét kell még megszerezni, ami az áramátvételre vonatkozó konkrét szerződést tartalmazza. Hozzátette: az előzetes csatlakozási szerződés már létezik, a végső döntést várhatóan akkor hozza meg a hivatal, amikor teljesen biztosítottnak látszik az alapanyag beszállítása.
Az erőmű talaj-, zaj- és hulladékszennyezésének mértéke megfelel a jelenlegi szabályozásoknak – mondta Riba Róbert, hozzátéve: a környezethasználati engedély kiadását lakossági fórum is megelőzte Bátonyterenyén.
A Nógrád megyei város ipari parkjában Szatmári Ferenc építené meg a 49,9 megawatt teljesítményű erőművet és a hozzá kapcsolódó üzemeket; az 50 milliárd forintos beruházás 40 százalékos arányban német többségű magántőkéből, 60 százalékban banki hitelből valósulna meg.

A befektető korábban az MTI-nek azt mondta: a megújuló energiát előállító erőműhöz tüzelőként faforgácsot, napraforgóhéjat és repcét használnak majd, a beszállításra Bátonyterenye 100 kilométeres körzetében kötnek majd szerződést beszállítókkal. A Nógrád megye éves áramszükségletének megfelelő mennyiségű megtermelt áram mellett a sajtolt olajat is értékesítik. Riba Róbert kedden az MTI-nek elmondta: 40 ezer négyzetméteres területen 12 ezer négyzetmétert épít be a beruházó, a főépületben kap helyet négy siló, a kazánház, a gépház és az irodák. A 20-25 éves élettartamra tervezett biomassza erőmű 100-120 ember foglalkoztatásával számol, ez a létszám több száz fős lesz a beszállítókkal együtt. Közölte azt is: az erőmű működése évi 200 ezer tonna biomasszát igényel.

Ajánlott tartalom

Tudta? Az energiahatékony épületek gyorsabban eladhatók!

Bár a jövőre életbe lépő energiahatékonysági szigorítások kissé bonyolultabbá tehetik a hitelfelvételi folyamatokat, az ingatlanközvetítői tapasztalatok alapján a korszerűen megépített társasházi lakásokat és házakat drágábban, és az átlagoshoz képest fele annyi idő alatt lehet értékesíteni.