Megint romlik a szmoghelyzet

Továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása Budapesten, annak ellenére, hogy hétfőn átmenetileg kedvezőbb légszennyezettségi helyzet alakult ki, ugyanakkor kedd estétől kedvezőtlen, majd ismét romló meteorológiai helyzet várható – áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött hétfői adatai alapján a kisméretű szállópor (PM10) szintje hét mérőponton az egészségügyi határértéket sem érte el, öt esetben a tájékoztatási küszöbérték, a köbméterenkénti 75 mikrogramm és az egészségügyi határérték, a köbméterenkénti 50 mikrogramm közötti légszennyezettség alakult ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint kedden eleinte párás, változóan felhős idő várható, majd kevés lesz a felhő, több órás napsütés lehet. A délkeleti szél napközben kissé még megélénkülhet (gyengébb légmozgás várható, mint az elmúlt napokban), majd estétől gyenge változó irányú szél valószínű.
A szálló por napi átlaga ismét a tájékoztatási szint körül alakulhat, ugyanakkor szerdán és csütörtökön a nap nagy részében alig lesz légmozgás, így jelentősen tovább nőhet a napi átlagos szállópor-koncentráció, elérheti a riasztási küszöbértéket is. A közlemény szerint Tarlós István főpolgármester ismét köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik továbbra is korlátozzák autóhasználatukat, valamint az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, amelyek önkéntesen korlátozzák a légszennyező anyagok helyhez kötött kibocsátását.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.