Megépítették Noé bárkájának élethű mását

Egy holland milliomos megépítette Noé bárkájának tökéletes mását. Johan Huibers a Bibliában szereplő leírás alapján építette a hajót, még arra is figyelt, hogy Bibliában használt ősi könyök mértékegységet használja (egy könyök 44,5 centiméter).

A hajó a napokban nyílt meg a közönségnek, a holland Dordrecht város kikötőjében található, a Merwede folyó partján, írja az index.hu. Hossza háromszáz könyök (137 méter), szélessége ötven könyök (21 méter), magassága harminc könyök (14 méter). A hajó Biblia múzeumként működik majd, életnagyságú állatszobrokat és élő madarakat tett bele. „Valami olyasmit szerettünk volna építeni, ami segít elmagyarázni a Bibliát”, magyarázta Hiubers. Huibersnek nem ez az első bárkája, az első változatot 2004-ben építette és turistákat szállított vele a város csatornáin. A mostani, jóval nagyobb bárkát 2008-ban kezdte el építeni. Terve még 1992-ben fogalmazódott meg benne, egy éjszaka azt álmodta, hogy az Északi-tenger elönti Hollandia tengerszint alatt fekvő részeit. „Következő nap vettem egy könyvet Noé bárkájáról, majd azt mondtam a gyerekeimnek, hogy ezt fogjuk megépíteni”. Hiubert el akart hajózni a londoni olimpiára is, hogy ott terjessze az igét, de a hatóságok nem engedélyezték a bárka kihajózását, mert nem találták azt biztonságosnak. Nem ez az első eset, hogy valaki Noé bárkáját építi meg, nemrég egy kínai férfi döntött úgy, hogy így próbálja meg túlélni a világvégét. A hajó eddig 1 millió jüanba (35 millió forintba) került. 21,2 méter hosszú, 15,5 méter széles és 5,6 méter magas. Vízkiszorítása 140 tonna körül van. Lu elismeri, hogy nincs túl sok látnivaló a hajón, de bízik benne, hogy a világvége túléléséhez elég lesz.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.