Megduplázzák a napelemeik kapacitását

India földrajzi helyzetének köszönhetően rengeteg napfényhez jut minden évben, ezért ideális választás napelem-farmok telepítésére.

A szénből és olajból nyert energiára hosszú távon nem lehet építeni, a napelemek pedig évről-évre olcsóbbak lesznek, a nem megújuló források kiaknázása viszont megállás nélkül drágul. Nem csoda, hogy India rengeteg pénzt fog fektetni az elkövetkezendő években napelemek telepítésére. 2013-tól kezdődően 3000 megawattal növelik meg az ország napenergia termelő kapacitását, ebből első körben 1000 megawattra lehet pályázni. India célja, hogy 2020-ra 20,000 megawattnyi napenergiát állítson elő évente. A jelenleg összesen 1040 megawattot termelő napelemek nagy részét is az elmúlt évben telepítették. A pályázatokat szigorúan kell elbírálni, ugyanis ha nem a legalacsonyabb energiaárakat kínáló cég nyer, az megemeli a kormányzati támogatások összegét, ezzel lassítva a fejlődést. Ezt a sok európai kormányt érintő problémát India sikeresen elkerülte, így a napenergia előállításána ára 2010 és 2011 között 38 százalékkal esett az országban.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.