Még több áramot tárolhatnak majd az akkumulátorok

Az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma 120 millió dollárt fektet be az új technológiák kifejlesztésébe, még nagyobb teljesítményű akkumulátorok létrehozásába.

A szaktárca első lépésként kialakítaná a Joint Center for Energy Storage Research (JCESR) nevű kutatóközpontot, amely a következő öt évben kifejezetten olyan akkumulátorok megalkotásával foglalkozna, amelyek a mai modelleknél ötször nagyobb kapacitásúak, ráadásul azoknál ötször olcsóbban előállíthatók, írja az sg.hu. Az új energiatároló egységeket főként autókba szánják, de a fejlesztésekből természetesen a notebookok, a táblagépek és az okostelefonok is profitálhatnak majd. Az amerikai kormány szeretné, ha a program olyan sikeres lenne mint a második világháborús Manhattan projekt, ezért a fejlesztőmunkát a Computerworld információi alapján a kabinet 120 millió dollárral támogatja. Stephen Chu amerikai energiaügyi miniszter elmondta: amennyiben valamit nagyon gyorsan elérhetővé akarnak tenni, akkor az ország legjobb tudósainak és mérnökeinek kell együtt dolgozniuk.

A programban, amellyel az amerikai kormány napjaink trendjeire és kihívásaira akar reagálni, összesen hat állami kutatóintézet, öt egyetem (Northwestern University, University of Chicago, University of Illinois-Chicago, University of Illinois-Urbana Champaign, University of Michigan) és négy vállalat (Dow Chemical, Applied Materials, Johnson Controls, Clean Energy Trust) vesz részt. A JCESR központja a Chicagóban lévő Argonne Nemzeti Laboratórium területén lesz. Az új akkumulátorok létrehozása mellett további cél az USA versenyképességének javítása is.

Ajánlott tartalom

Gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton

Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján 191 vállalkozás kap több mint 849 millió forint támogatást 218 új elektromos gépkocsi megvásárlásához - tájékoztatta az MTI-t szerdán az Energiaügyi Minisztérium (EM).