Még mindig természetromboló pálmaolajat használunk

A WWF szeptemberben publikált pálmaolaj jelentése összesen 137 vállalatot vizsgált, amelyek közül 94 már a 2013-as jelentésben is szerepelt.

Ők vállalták, hogy 2015-re 100%-ban áttérnek a minősített, fenntartható pálmaolaj használatára. Több mint kétharmaduk elérte a célkitűzése minimum 90%-át, míg számos ismert márka a kitűzött cél felét sem érte el. A 94-ből 75 vállalat mutatott előrelépést fejlődést, így kijelenthetjük, még mindig természetromboló pálmaolajat használunk.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. műsorának vendége, Benkő Dániel a WWF munkatársa tájékozatott, a pálmaolaj fontos összetevője rengeteg ételnek, kozmetikumnak, mosószernek, és bio-üzemanyag forrásként is egyre elterjedtebb. Legnagyobb mennyiségben a szappangyártás során használják. A pálmaolaj a csomagolt termékek mintegy felében megtalálható alkotóelem, amely iránt a kereslet várhatóan megduplázódik 2020-ra, egyre fokozódó veszélyt jelentve ezzel a trópusi erdőkre és biodiverzitásra. Tovább növekszik az üvegházhatású gázok kibocsátása is és újabb konfliktusokkal fenyegeti az érintett közösségeket. Az olajmagvak és olajos növények közül az olajpálma rendelkezik a legnagyobb hozammal. Kizárólag Ázsia, Afrika és Amerika trópusi területein él meg. Az olajpálma-ütetvények kialakítása azonban őshonos erdők irtásával, őshonos állatok (például tigris, elefánt és orángután) élőhelyének eltüntetésével, erdőirtással és nem utolsó sorban a helyi közösségek jogainak és érdekeinek mellőzésével jár.

Ahogyan a korábbi WWF Pálmaolaj Jelentések, az idei is azt vizsgálja, hogyan teljesítettek a cégek az átláthatóság biztosítása, az elköteleződés a fenntartható pálmaolaj beszerzése és felhasználása iránt, illetve a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztalhoz (RSPO) való csatlakozás tekintetében. Az RSPO egy olyan önkéntes szervezet, amelyben a pálmaolajiparhoz kapcsolódó hét csoport egyesül: termesztők, feldolgozók és kereskedők, fogyasztási cikkek gyártói, kiskereskedők, bankok és befektetők, környezetvédelmi és szociális civil szervezetek. A WWF az RSPO egyik alapító tagjaként 2002 óta dolgozik azon, hogy fenntartható módon alkalmazható pálmaolaj-termelés folyjon. Az RSPO egy szabványrendszert alakított ki, amely bizonyítja, hogy a pálmaolaj kitermelése környezetileg és társadalmilag is felelős módon történik.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.