Marhákra tervezett böfimaszk lehet a megoldás?

Köztudott, hogy a klímaváltozás egy világméretű probléma napjainkban, és hogy a kutatók folyamatosan igyekeznek ezt orvosolni.

Így történhet meg az, hogy egyre több környezetbarát technológiával ismerkedhetünk meg, melyek célja az, hogy a védjük a környezetünket a hétköznapokban is. Viszont elmondható, hogy az egyik legszennyezőbb tevékenység az az állattenyésztésben keresendő, írta a magro.hu. Ez pedig a szarvasmarhatartás. A szarvasmarhák a szimpla létezésükkel a károsanyag kibocsátás közel 15%-át tudhatják magukénak, az ENSZ adatai szerint. Ez pedig annak köszönhető, hogy a tehenek, illetve minden kérődző állat büfögésében metán található nagy mennyiségben, amely a levegőbe jutva elősegíti az üvegházhatás kialakulását. Erre a problémára talált megoldást egy brit startup cég, akik kifejlesztettek egy maszkot a szarvasmarhák számára. Felfogja a böfögést, ami a marhák orrán keresztül jut a levegőbe, és vízzé, illetve széndioxiddá alakítja át a gázban lévő metánt.  Ezeken túl pedig számos módon segítik a gazdákat is. A maszkban ugyanis helyet kapott egy GPS nyomkövető, amely jelzi az állat helyzetét, így megfigyelhetők a szarvasmarha szokásai. Illetve, ha valamilyen betegség támadná meg az állatot, a maszk érzékeli, így időben elkezdhető a marha kezelése.
Tartalmaz továbbá egy hőérzékelőt is, amely segíti a gazdát abban, hogy mikor érdemes fejni a teheneket, illetve folyamatos információátadást biztosít a gyártónak arról, hogy a termék mennyi metánt alakított át. Végezetül pedig kiszűri azokat a teheneket, amelyek az átlagnál több metánt termelnek, így van lehetőség az állomány vérvonalának „tisztítására”. A cél természetesen az, hogy a jövőben ez általános felhasználású legyen, és a legtöbb marhatenyésztő alkalmazza ezt a technológiát. Jelenleg még tesztelési fázisban van a találmány, a Zelp nevezetű cég azonban abban reménykedik, hogy a következő évben már piacra dobhatja termékét a szarvasmarha-tenyésztők számára.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.