Már lehet pályázni az égéstermékek biztonságos elvezetésére

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 700 millió forint keretösszegben ír ki pályázatot az Új Széchenyi Terv keretében egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatására.

A ma megnyíló konstrukció célja a többlakásos lakóépületekben üzemelő, fűtő- vagy vízmelegítő-berendezések égéstermékeit elvezető egycsatornás gyűjtőkémények biztonságtechnikai korszerűsítése. A társasházak és lakásszövetkezetek épületeik, a helyi önkormányzatok saját tulajdonú bérházaik gyűjtőkéményeinek felújítására nyújthatnak be pályázatot 2011. december 5-étől. A támogatás a többlakásos lakóépületek gyűjtőkéményeinek és az ezekhez kapcsolódó füstcsövezés lakáscélú helyiségeire jutó kéményszakaszainak a korszerűsítésére igényelhető. A fejlesztések eredményeként megoldható a tüzelőberendezések által előállított égéstermékek biztonságos elvezetése, megakadályozható életbiztonságot veszélyeztető visszaáramlásuk.

 
A pályázati forrás a teljes beruházási érték 40 százalékát fedezheti, de lakásonként legfeljebb  150 ezer forint támogatás nyerhető el. A pályázat lehet kétlépcsős vagy egylépcsős, attól függően, hogy az önkormányzat támogatja-e az adott pályázatot. A támogatás minden esetben vissza nem térítendő, utófinanszírozású. A pályázatok 2011. december 5. és 2012. június 30. között, vagy a keret kimerüléséig nyújthatók be kizárólag elektronikus úton, a pályázati oldalon, a http://uszt-gyujtokemeny.hu címen keresztül. Részletes információk a kormányportálról http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium és az ÉMI Nonprofit Kft. honlapjáról www.emi.hu/gyujtokemeny  tölthetőek le.

 
Az október elején meghirdetett,  2,97 milliárd forint keretösszegű ZBR  “Megújuló energiahordozó felhasználását elősegítő, használati meleg víz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszer kiépítése alprogram” pályázatra november végéig mintegy 1500 pályázat érkezett be több mint egymilliárd forint támogatási igénnyel. A beérkezett pályázatokat az ÉMI Nonprofit Kft. folyamatosan dolgozza fel. A további támogatási igények 2011. december 31-ig, vagy a keret kimerüléséig a http://uszt-napkollektor.hu/ oldalon nyújthatók be.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.