Már közel húsz kilométert tett meg az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) Opportunity nevű marsjárója, amelyet eredetileg 90 napos küldetésre terveztek, ennek ellenére már több mint 6 éve végez "földtani" vizsgálatokat a vörös bolygón.

Már közel húsz kilométert tett meg a NASA marsjárója

Már közel húsz kilométert tett meg az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) Opportunity nevű marsjárója, amelyet eredetileg 90 napos küldetésre terveztek, ennek ellenére már több mint 6 éve végez “földtani” vizsgálatokat a vörös bolygón.

A NASA közlése szerint a jármű ezen a héten lépte át a 12 mérföldes (19,3 kilométeres) határt, útban az Endeavour-kráter felé, amelynek eléréséhez további 11,6 kilométert kell megtennie. A marsjáró már 2008 augusztusa óta útban van a kráter felé.
Az Opportunity és társa, a Spirit 2004 januárjában szállt le a Mars felszínére, egymástól 10 500 kilométeres távolságban. Mindkettő célja a bolygó geológiai vizsgálata volt.
A két marsjárót hivatalosan 90 napos élettartamra tervezték, mivel a kutatók eredeti feltételezése szerint a napelemtáblákra ülepedő por miatt ezután már nem juthattak volna több energiához. Kiderült azonban, hogy a Mars légköri aktivitása folyamatosan megtisztítja a napelemtáblákat.

A Spirit 2009 májusban lazább szerkezetű talajra ért, amelybe kerekei a tengelyig belesüppedtek, és a jármű mozgásképtelenné vált. Több hónapnyi sikertelen próbálkozás után 2010. január 26-án jelentették be, hogy a marsjáró véglegesen beragadt. Ezzel ugyanakkor nem ért véget a pályafutása, hiszen további tudományos mérések elvégzésére még van lehetősége.
A Spirit energiája egyre fogy az ottani tél közeledtével, így várhatóan rövidesen hibernációs üzemmódra vált.

Ajánlott tartalom

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.