Már két szélturbina torony is elég egy kisvárosnyi áramhoz

Püspökladány, Abony, Mór vagy Kiskőrös teljes éves áramszükségletét biztosítani tudja az a két, heteken belül üzembe is álló óriási szélturbina, amit először telepítenek szárazföldre. Nem, nem nálunk, Németországban. Ott fúj a szél.

Heteken belül bekapcsolják az első szárazföldi giga-szélturbinákat Németországban. 14 ezer lakás áramigényét tudják majd fedezni vele.

A színhely: az északnyugati Wehlens falu Wilhelmshaven közelében, ahol nemrég két SWT-6.0-154 típusú offshore szélturbinát installáltak. A percenként 5-11 fordulattal is 6 megawatt névleges teljesítményre képes rendszert oda érdemes telepíteni, ahol hasonló szélviszonyok találhatók a szárazföldön (onshore), mint a tengeri (offshore) szélfarmok esetében.

A két új szélturbina rotor-átmérője 154 m, és direkt meghajtású generátorokkal felszereltek. A projekt olyannyira a végéhez közeledik, hogy a berendezéseket néhány héten belül rá is kötik az elektromos hálózatra. A bekapcsolás után mintegy 14 ezer német háztartás átlagos fogyasztásának megfelelő tiszta energiát fog termelni. A Siemens – szokás szerint – nem csak az építésben, de az üzemeltetésben és a karbantartásban is részt vesz. 15 évre szóló szerviz-szerződést is aláírt.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.