Már épül az ország legnagyobb napelemparkja

Zajlik az építkezés az ország jelenlegi legnagyobb napelemparkjában.

Tavaly szeptemberben kezdődtek meg Bocfölde mellett az új, 24 megawatt teljesítményű napelempark kivitelezési munkálatai, írta a zaol.hu. Mint megtudtuk, a felvidéki magánszemélyek beruházásaként épülő, zöldenergiát termelő rendszer körülbelül egy hónap múlva kezdi meg működését. A közcélú hálózathoz való csatlakozás a Zalaegerszeg-dél alállomáson keresztül valósul meg. – A beruházás előkészítését 2016-ban kezdtük meg, eddig tartott a tervezés és az engedélyeztetés, tavaly ősszel indulhatott az építés. A rendszer 44 darab 500 kilowattos kis erőműből áll majd, ha elkészül. A hátralevő munka már gyorsan megy, a terveink szerint egy hónapon belül készen lesz. Összesen 54 hektáron telepítjük a napelemeket. S bár hamarosan épül majd ennél nagyobb is, pillanatnyilag e Bocfölde melletti létesítmény kezdi meg legnagyobbként a működését – közölte érdeklődésünkre Kiss Ernő, a kivitelező Greentechnic Hungary Kft. ügyvezetője, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség vezetője. Mint a szakember a nap-elemparktól várt 24 megawatt teljesítmény nagyságának érzékeltetésére elmondta, az körülbelül 15 ezer család teljes éves villamosenergia-fogyasztását tudja fedezni. A Bocfölde mellett termelt áramot földkábeleken keresztül vezetik a Zalaegerszeg déli határában levő nagyfeszültségű alállomásra, és azon keresztül töltik fel az országos hálózatra. Onnan kerül majd az országban a pillanatnyi igények szerint valahol felhasználásra.
A vállalkozás a MAVIR Zrt.-nek értékesíti a villamos energiát. A szakember elmondta még, hogy az út mellett lassan beépülő területet a beruházók megvásárolták. A PV Solarsys Kft. nevű beruházó cég mögött felvidéki, közelebbről kassai magánszemélyek állnak, az ő beruházásukról van szó. – A napelempark huszonöt éves működtetésére van szerződésünk, egyébként harmincöt-negyven évig fogja biztosítani a villamos energiát. A létesítménynek az a nagy előnye, hogy nappal termelünk, akkor, amikor a legnagyobb az igény a villamos energiára. Az ilyen erőművek sokaságával óriási villamos- energia-importot tudunk kiváltani. Ez a létesítmény és a többi hasonló létesítése egyezik a kormány céljával. A paksi atomerőmű éjjel-nappal termel, a naperőművek pedig a csúcsfogyasztási időszakokat igyekeznek kielégíteni egyre nagyobb arányban – tájékoztatott Kiss Ernő.
videó: EnergiaVadász
kép: MTI/Varga György

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.