Már épül a világ első úszó szélerőműtelepe

Elkezdték építeni a világ első vízen lebegő szélerőmű-telepén Skócia északkeleti partjainál – írja a BBC.

Egyelőre egy turbina került a helyére, és további négy vár a sorára egy norvég fjordban. A fejlesztés egyik legfontosabb része a szoftver, amely megcsavarja a forgó lapátokat, hogy ellensúlyozzák a szél- és vízmozgást, és egyenesen tartsák a turbinát. Egy-egy turbina a forgó lapátokkal együtt 175 méter magas és 11 500 tonna, a lapátok egyenként 75 méteresek. A vízbe már korábban is állítottak szélturbinákat, de azokat a fenékhez kellett rögzíteni. Az új technológiával az ehhez túlságosan mély vizekre is telepíthető lesz szélerőmű, egészen egy kilométeres mélységig. A kivitelező Statoil szerint az új típusú turbinák várhatóan a jelenleg használatban lévőkkel azonos kapacitásúak lesznek vagy felül is múlják azokat.

A Peterhead nevű település közelében épülő, Hywind névre keresztelt kísérleti erőműtelep a tervek szerint 20 ezer háztartást fog ellátni árammal. Ha beválik, nagyot dobhat a szélenergia adaptálásán, különösen Japánban és az Egyesült Államok nyugati partján, ahol bőven akad a módszerrel betelepíthető nyílt mélytengeri terület.
Ma még ennek a turbinatípusnak elég magas a gyártási költsége, de a Statoil szerint ugyanúgy nagy esés várható majd az árakban, mint ahogy az a hagyományos turbinákkal is történt korábban. A Hywind projekt vezetője szerint a jövőben állami támogatás nélkül is versenyképes lehet majd a módszer, de ehhez az kell, hogy beindulhasson a tömeggyártás. A beruházásnak nem mindenki örül: az RSPB Scotland nevű madárvédő szervezet ellenzi a projektet, mert attól tartanak, hogy a turbinák sok tengeri madár elpusztulását fogják előidézni, írja az index.hu. 

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.