Már a sarki rókát is kihalás fenyegeti

Nem csak a jegesmedvéket veszélyezteti a globális felmelegedés. A sarki jég olvadásával más állatok is a kihalás szélére sodródtak – derül ki egy amerikai természetvédelmi szervezet jelentéséből.

Az Északi-sarkvidéket borító tengeri jég 2007-ben elérte a mérések kezdetétől számított legcsekélyebb kiterjedését. A kutatók előrejelzései szerint a terület nagyja tíz éven belül nyáron jégmentes lesz.
Az amerikai Biodiverzitás Központ (CBD) szerint 17 északi-sarkvidéki állat fennmaradását veszélyezteti az egyre olvadó jég. A sarki róka, négy bálnafaj, a pézsmatulok, a rozmár és négy fókafaj léte éppúgy veszélyben forog, mint a jegesmedvéké – idézte Shaye Wolfot, a jelentés egyik szerzőjét a The Daily Telegraph című brit napilap honlapja.
A jegesmedve az Északi-sarkvidék olvadó jegének legismertebb áldozata, de amennyiben nem hagy alább az üvegházhatású gázok kibocsátása, más fajok is elindulnak a kipusztulás felé vezető úton. Egyes sarkvidéki fajok száma már jócskán megcsappant legfontosabb élőhelyeik és táplálékforrásaik elvesztése révén. Másoknak a szélsőséges időjárás, vagy az északra nyomuló ragadozók és kórokozók tesznek be – tájékoztatott a kutató.
A CBD még a területen tervezett olajfúrásoktól is félti ezeket az állatokat. Becslések szerint a világ 19 jegesmedve-populációja közül nyolc csökkenőben van amiatt, hogy az egyre zsugorodó jégtáblákon próbálják meg felnevelni bocsaikat és táplálékot szerezni.
A szkeptikusok szerint azonban a jegesmedvék száma szépen gyarapszik azokon a területeken, ahol az állatok az ipar benyomulásával növekvő lakosságtól tudnak táplálékot szerezni.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.