Március 21-én került megrendezésre a „Fenntartható települési energiagazdálkodás” című konferencia, mely a magyar települések vezetőinek, polgármestereinek adott lehetőséget egynapos, intenzív képzésre.

Magyarországon erősít az Energiavárosok Szövetsége

Március 21-én került megrendezésre a „Fenntartható települési energiagazdálkodás” című konferencia, mely a magyar települések vezetőinek, polgármestereinek adott lehetőséget egynapos, intenzív képzésre.

Dely Krisztina, az Energie Cities (Energiavárosok Szövetsége) brüsszeli központjának irodavezetője az OGH Hírügynökségnek elmondta, hogy a konferencia sikere megerősítette, továbbra is szükséges az energiahatékonyságról és -csökkentésről a felvilágosító, szemléletformáló munka, és folytatják a tagok toborzását is Magyarországon. Eddig négy partnerváros (Budapest, Tata, Veszprém, Biharkeresztes) csatlakozott a nemzetközi hálózat tagjai közé, mely a hasznos információkon, tapasztalatcseréken túl kézzelfogható segítséget, eszközöket is nyújt tagjai számára.
A márciusi rendezvény ráhangolódás volt a Renexpo 2011 kereteibe illeszkedő következő szakmai esemény(ek)re. „A téma és a kezdeményezés súlyát a jelenleg zajló energiaválság mellett jól érzékelteti, hogy ma ez az Európai Unió egyetlen olyan önkormányzatokat célzó programja, mellyel formálisan is bevonja a helyi döntéshozókat, polgármestereket az uniós energia- és klímacélok elérésének 2020-as teljesítésébe. Az uniós kohéziós politika is változásokon megy át, most készül a 2014 utáni pénzügyi perspektíva, melyben a városok, a városi fenntartható energiagazdálkodás, energiahatékonyság és a befektetések ‘klímabiztossá’ tétele előreláthatólag sokkal hangsúlyosabb szerepet fog kapni” – emelte ki az Energie Cities magyarországi képviselője.

Az Energiavárosok Szövetsége a jövőjüket tudatosan alakítani kívánó európai városok szövetsége, célkitűzésük olyan alacsony energiafelhasználású városok, települések kialakítása, mely egy élhetőbb világot teremt mindenkinek. A dinamikusan fejlődő hálózat mögött 1000-nél is több önkormányzati tag, 30 ország és 20 év szakmai tapasztalat áll.
Az Energy Cities hálózata tömöríti a fenntarthatóbb energiagazdálkodású jövőt támogató szakembereket, politikusokat és civil személyeket, akik segítségével a hatékonyabb energiagazdálkodás hétköznapi megvalósítását szeretnék elérni. A feladataik közt szerepel többek közt az informálás, workshopok szerevezése, gyakorlati tanácsok, ötletek közzététele is. A szervezet regisztrált lobbistaként megbízható és gyakran felkért szószólója is egyben az önkormányzatoknak az energiahatékonyság, megújuló energiák, klímaváltozás és adaptáció, valamint regionális politikák és az ehhez kapcsolódó finanszírozás kérdéseiben.

A megújuló energia és energiahatékonyság vezető szakmai kiállításának és konferenciájának tekintett RENEXPO 2011-en, amely immár hivatalosan is EU elnökségi rendezvénnyé lépett elő, ugyancsak kiemelt figyelmet kap a fenntartható települési energiagazdálkodás témaköre. Az erős nemzetközi részvételt, illetve a környező országokból szakember delegációkat vonzó komplex szakmai esemény (2011. május 5-7., Hungexpo Vásárközpont, F pavilon) középpontjában idén olyan témák szerepelnek mint a fenntartható és decentrális energiatermelés, megújuló energiák (bioenergia, nap-, szél-, vízenergia, geotermia, hulladékból nyert energia), energiaellátás, energiaelosztás, energiatárolás (smart grid, smart metering), intelligens és energiahatékony energiaelosztás (építés-felújítás, alacsony energiájú és intelligens épületek, ipari folyamatok, alternatív hajtású járművek) – emelte ki a súlypontokat az OGH Hírügynökség kérdésére Varga István szakmai igazgató.

A RENEXPO 2011 alatt számos nemzetközi konferencia, fórum és workshop is fogadja a szakmai látogatókat (pl. a Nemzetközi Biogáz Konferencia, Biomass Coaching, European Defence Agency – Green Power Crisis Management konferencia, International Geothermal Workshop, Decentralizált energiatermelés – vidékfejlesztés, smart grid, smart metering konferencia. Bemutatásra kerül ugyanitt a régiós fejlesztés témájában meghirdetett konferencia keretében a kormányzat részéről a zöldgazdaság fejlesztésének stratégiája és jelenlegi helyzete, az eddig elindított projektek és elért eredmények, régiófejlesztési modellek (Mikrovirka, Romavirka, Makrovirka), találmányok, iparfejlesztések is.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.