Magyarország legnagyobb naperőműve épülhet meg Százhalombattán

Akár a legnagyobb magyarországi naperőművek közé tartozhat az évi 14-20 megawatt beépített teljesítményű szolárpark, amely részben a Dunamenti Erőmű területén épülhet – számolt be a Hírtükörnek Lehőcz Balázs, a többségi tulajdonos MET Power és a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója.

Elmondta, hogy folyamatosan keresik az olyan beruházási lehetőségeket, amelyek szinergiát biztosítanak az erőmű meglévő infrastruktúrájával. Ennek előkészítéseként közvéleménykutatást végeztek a városban, amelyből kiderült, hogy a városlakók többsége örülne egy új beruházásnak, főként, ha környezetbarát, innovatív és hozzáadott értéket biztosít a százhalombattaiaknak. A beruházási lehetőségről a városvezetést is tájékoztatták, az önkormányzat támogatta az elképzeléseket.

A tervezett beruházás előzetes engedélyeztetése után a MET-Csoport első szolárparkja – amely egyben pilot projekt a későbbi fejlesztésekhez – részben az erőmű üzemi területén, illetve az erőmű közeli területeken valósulhat meg. Jelenleg az engedélyezési folyamat zajlik, az engedélykérelmet remélhetőleg mielőbb be lehet nyújtani a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz. Ideális esetben a kivitelezés 2017. második-harmadik negyedévében indul, és a naperőmű 2018. elejére készülhet el. A létesítendő szolárpark működése szinte teljesen automatizált lesz.

A beruházás költsége 1MW szolár-kapacitásonként 1-1,5 millió euró, amelyet a beruházó üzleti alapú finanszírozással kíván előteremteni. Az így létrejövő napelempark várható élettartama 20-25 év. A szolárparkban megtermelt villamosenergia meghatározó részét – az áram fizikájából eredően – Százhalombattán használják majd fel.

A Százhalombattára tervezett, évi 14-20 MW teljesítményű szolárpark a legújabb technológiákra épül. Az ország legnagyobb naperőműje létesülhet városunkban, a jelenleg listavezető mátrai és pécsi naperőművek mellett. Százhalombatta az új beruházással továbbléphet az energetikai fejlődés területén. Ezzel párhuzamosan a régi erőmű melletti területeket hosszú távon rendezik, így a városkép is javulhat, írja a hirtukor.hu.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.