Magyar kutatók: természetes vizekből képesek a hormonokat kivonni

Környezetbarát technológiát dolgozott ki a veszprémi Pannon Egyetem és az indiai Energy and Resources Institute a Magyar-Indiai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázat keretében, az eljárás hozzájárulhat a természetes vizek jó állapotának megőrzéséhez – közölte a Pannon Egyetem szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásában, 28,7 millió forint támogatással 2016. július 1. és 2019. június 30. között hajtották végre a projektet, amely képes eltávolítani az ipar által kibocsátott szennyvizekben, a felszíni vizekben kis mennyiségben jelen lévő, bioaktív hatással rendelkező antibiotikumokat, hormonokat, gyógyszermaradványokat és fenolszármazékokat. Az eredményeket több nemzetközi és hazai konferencián, tudományos publikációban mutatták be.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.