Magyar vállalkozások a közel-kelet legnagyobb technológiai kiállításán

11 vállalkozás, köztük négy startup vett részt a Közel-Kelet legnagyobb technológiai fókuszú szakkiállításán Dubajban a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) közreműködésével.

A GITEX-re a magyar cégek többek között olyan fejlesztésekkel érkeztek, mint az akciókamera stabilizátor, a különleges hőbírású napelem, vagy a nyelvtanulást játékos módon segítő alkalmazás. Az október 16-20. között megrendezett GITEX a közel-keleti régió legnagyobb technológiai és innovációs szakmai kiállítása, mely közel 200.000 látogatót, valamint 4.200 kiállítót vonzott a világ 144 országából, többek között olyan óriás vállalatok részvételével, mint a Facebook vagy a Microsoft.

A 36. alkalommal megrendezett GITEX-en első alkalommal startupok is helyet kaptak, köztük négy magyar cég is, melyek az MNKH InnoTrade programján keresztül jutottak bemutatkozási lehetőséghez. Világszínvonalú magyar innovatív megoldások A magyar startupok nemzetközi viszonylatban is izgalmas fejlesztéseket mutattak be. A Sybrillo egy vízálló, távirányítható akciókamera stabilizátor, mellyel többek között extrémsportolók, fotóművészek, videósok készíthetnek jó minőségű felvételek népszerű GoPro készülékekkel. A cég nemrégiben egy közösségi finanszírozási kampány során 50.000 dollárnyi összeget gyűjtött össze elővásárlásokból, így már komoly nemzetközi sikert is maga mögött tudhat.

A Torus Energy tetőre helyezhető energiatermelő modulja képes egy egész háztartást ellátni. A fejlesztés az arab államokban kiemelt jelentőséggel bír, hiszen szerkezetének köszönhetően nem melegszik túl, így extrém hőmérséklet mellett is tökéletesen üzemel. A Xeropan forradalmi módon a nyelvtanulás folyamatát egy mesevilágba csomagolja. A több mint 7000 kifejezést tartalmazó tanulómátrix segítségével az életből vett gyakorlati példákon keresztül gyakorolhatjuk az adott nyelvet, mely folyamatosan nyomon követi a fejlődésünket, szókincsünk bővülését.

A SaveSarah eszköznek köszönhetően gyorsabbá és rugalmasabbá válik az eltűnt személyek felkutatása és mentése. A fejlesztés 3D térképének köszönhetően segít elemezni a speciális drónokkal készült vizuális adatokat, így katasztrófa helyzetek esetén könnyen felvázolható egy terepmodell, mely jelentősen segíti és gyorsítja az életmentő műveletek szervezését, végrehajtását.

Osama Naffa, Magyarország Egyesült Arab Emírségekbeli nagykövete a kiállításon tett látogatásán elmondta „Fiatal országról lévén szó, az Egyesült Arab Emírségek a világ minden tájáról igyekszik a legjobb gyakorlatokat átvenni, éppen ezért az innováció, a startupok támogatása kiemelt terület. Egy-egy jó ötlet megvalósítása presztízsből is fontos számukra, például itt készült el a világ első 3D nyomtatott irodaháza.”

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.