Magyar fejlesztés: így lesz esővízből ivóvíz

Másfél óra alatt egy liter tiszta, iható vízhez juthatunk a speciális agyagedény segítségével.

A mélyszegénységben élők ivóvízgondjain segíthet a WHO által engedélyezett szűrési módszert továbbfejlesztő magyar eszköz. Jó Virginia és Kocsis Lujza kerámiatervezők, illetve Varga Gyöngyvér üvegtervező Tiszta vizet a pohárba nevű projektjének keretében született az esővizet ivóvízzé alakító különleges vízszűrő berendezés, amelyet az Inspiráló Designelméleti Estek egyikén mutattak be a közönség előtt.

Locsoláshoz és a kert vagy udvar tisztán tartásához már sokan használunk esővizet. Arra azonban talán még nem is gondoltunk, hogy ivóvízként is hasznosíthatnánk azt.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói egy 2013-as félévi feladatból indultak ki; ennek központi témája a víz volt. Földünkön ugyanis egyre fogy a mindenki számára hozzáférhető, egészséges ivóvízkészlet, a világ legszegényebb régióinak lakói közül egyre többen kénytelenek nélkülözni az élethez elengedhetetlen szükségletű vizet.

-

A Potters for Peace nonprofit szervezet már használ ezüstkolloiddal bevont kerámiaszűrőt, hogy fenntartható, környezetkímélő megoldás álljon rendelkezésre a víz szűrésére. A magyar tervezők hazai viszonyokra ültették át a módszert, elsősorban azokra gondolva, akikhez például anyagi helyzetük miatt nem juthat el a vezetékes ivóvíz.

Mivel szociális alapon létrehozott termékről van szó, Jó Virginia, Kocsis Lujza és Varga Gyöngyvér olcsó eszközt kívánt tervezni. Ezért készül az edény fazekasagyagból. A fazekasagyag elkészítése után is viszonylag porózus marad, ezért átengedi a vizet.

-

Ha a víz ezüstkolloid oldattal kezelt agyagon keresztül távozik, akkor az képes arra, hogy kiszűrje a kórokozókat. Egy liter víz másfél óra alatt csöpög át és válik iható tisztaságúvá a klasszikus kerámiaeszközben.

Ezen az elven működik az edény:

A középső elem, az ezüst kolloid oldattal kezelt kerámia szűrő. Az ezen keresztül folyó szennyezett víz tiszta ivóvízzé válik, és az alsó edényben gyűlik össze. A csapon keresztül máris engedhetjük poharunkba!

Forrás: Tiszta vizet a pohárba projekt.

Három különböző terméket alkottak a Tiszta vizet a pohárba projekt tervezői. Az első a kerti vízszűrő, nagyobb űrtartalmú, mázatlan edény, úgyhogy hűvösen tartja a vizet. A második a beltéri, konyhai használatra szánt típus. Ennél az edény tisztíthatósága volt az egyik lényeges szempont, a másik, hogy ne boruljon fel könnyen, így a tervezés során külső mázat és talapzatot kapott.

A harmadik edény áram nélkül használható hűtőként funkcionál. Egyszerű elven alapszik: a párolgás hőt von el, ezért tudjuk például egy helyiség levegőjét vizes ruhák teregetésével hűteni. A hűtésre szolgáló tároló egy kisebb és egy nagyobb kerámia edényből áll, a két edény fala közti helyet pedig nedves homokkal kell megtölteni. A külső hőmérsékletnél 10-15 fokkal hűvösebb lesz a tárolóban, ám fontos, hogy időnként nedvesre cseréljük a kiszáradó homokot.

-

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.