Magyar EU-elnökség: megállapodás a hulladékbegyűjtés szabályozásáról

A magyar EU-elnökségnek az elektronikai hulladékok begyűjtésének és újrahasznosításának szabályozása terén elért sikerét méltatta az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa csütörtökön a magyar vidékfejlesztési miniszterrel folytatott tárgyalása során – közölte a tárca az MTI-vel.

A minisztérium közleménye szerint a megbeszélésen Janez Potocnik kiemelte: az EU környezetvédelmi minisztereinek múlt heti brüsszeli ülésén a magyar EU-elnökség célratörő munkájának eredményeként sikerült egyhangúlag megállapodni az elektronikai hulladékok begyűjtéséről és újrahasznosításáról szóló uniós jogszabály szövegében. Az uniós biztos hangoztatta: ez a teljesítmény különösen nagy eredmény, mert a több mint két éve folyó tárgyalásokon eddig a megállapodás közelébe sem sikerült jutni. A módosított irányelv a tervek szerint 2012-ben lépne hatályba, Brüsszel pedig négyéves felkészülési időt adna a tagállamoknak a megemelt arány eléréséhez. Néhány tagország a magyar elnökség kompromisszumos javaslatát támogatta, amely nem négy, hanem 6, sőt néhány tagországnak 8 év átmeneti időt hagy.

A közlemény szerint Janez Potocnik a találkozón tájékoztatást adott arról, hogy az élővilág sokféleségének megőrzéséről szóló uniós cselekvési terv várhatóan a magyar EU-elnökség ideje alatt jelenik meg.
Fazekas Sándor elmondta, hogy Magyarország a témát kiemelten fontosnak tartja, és foglalkozni kíván vele a környezetvédelmi miniszterek június 17-i tanácsülésén. Janez Potocnik pénteken Gödöllőn, az európai környezetvédelmi miniszterek csúcstalálkozóján is részt vesz és felszólal – közölte a vidékfejlesztési tárca.
Az informális tanácsülés központi témája Európa vizeinek jövője, amelynek tudományos előkészítése érdekében a Magyar Tudományos Akadémia és a Vidékfejlesztési Minisztérium csütörtökön közös nemzetközi konferenciát szervezett. A vízkészletek védelme olyan stratégiai kérdés, amely a világ népességének növekedésével, a vízigény fokozódásával egyre érzékenyebbé válik, és csak hatékony közös európai fellépéssel kezelhető. A vizekkel való takarékos gazdálkodás fontos része az  EU Bizottsága által szorgalmazott erőforrás-hatékonysági céloknak – ismerteti a tárca közleménye.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.