Magához tért a Mexikói-öböl

Pontosan egy éve, 2010. július 15-én jelentette be a BP olajtársaság, hogy egy betonból készült olajfogó kúp segítségével sikerült véglegesen megállítani a Deepwater Horizon fúrótorony balesete után kezdődött, közel három hónapon át tartó olajszivárgást, ami a becslések szerint összesen 560-585 ezer tonna nyersolaj juttatott az öböl vizébe.

A felrobbant, majd elsüllyedt Deepwater Horizon olajfúró platformé a történelem harmadik legnagyobb olajkatasztrófája az Öböl-háborúban felgyújtott kuvaiti kutak, illetve a tengerbe nyitott vezetékek, valamint az 1911-es kaliforniai olajgejzír után. Volt időszak, amikor a helyzet annyira kétségbeejtő volt, hogy az amerikai kormány fontolóra vette a nukleáris megoldást, vagyis a vízbe ömlő nyersolaj útjának elzárását egy kisebb atombomba felrobbantásával. Az ötletet aztán elvetették (a szovjetek egyébként a hatvanas években többször alkalmaztak ilyen megoldást hasonló esetekben, igaz, nem a nyílt tengeren). A szivárgás után kialakult olajfolt a platform felrobbanása után öt nappal 1500, újabb öt nap múlva pedig 10 ezer négyzetkilométer területű volt. Június közepén az amerikai hatóságok 225 ezer négyzetkilométeres, két és fél Magyarországnyi területet nyilvánítottak súlyosan szennyezettnek, és zárták le a halászat elől. Július elejére az olajszennyeződés elérte a Mississippi deltavidékét, Alabama, Louisiana, Florida és Texas államok partjait, később a helyzetet tovább komplikálta az öblön átvonuló Alex hurrikán.

 
Évtizedes jóslatok
Az olajszennyezés a vízi állatok mellett a tengeri madarakat érinti a leglátványosabban: ha a tollazatuk olajos lesz, elveszik a víztaszító képességük, és repülni sem tudnak vele. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa: a fő probléma, hogy az olaj (főleg a Mexikói-öböl lelőhelyeinek speciális, magas metántartalmú nyersolaja), majd annak lebomlása is csökkenti a víz oxigénszintjét. A mérések szerint a legsúlyosabban érintett területeken augusztusra 30 százalékkal csökkent a víz oxigéntartalma. Ilyen vízben már elpusztul a plankton, a tengeri élővilág táplálékláncának alapja, ami közvetetten halálra ítéli az összes többi élőlényt is. Környezetvédők és tudósok egyöntetű véleménye volt egy éve, hogy a súlyos természeti károk nagyon hosszú időre felborították a Mexikói-öböl ökoszisztémáját. Fenntartva azt, hogy ilyen méretű és jellegű olajkatasztrófával még nem találkoztak, az optimistább tengerbiológusok évekre, a pesszimisták évtizedekre becsülték, míg visszaáll a baleset előtti állapot. A legborúlátóbbak egész fajok kipusztulására is esélyt láttak, sőt, akadtak, akik az egész öbölben minden, egysejtűnél bonyolultabb életforma eltűnését vizionálták.

 

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.