Los Angelesben van az Egyesült Államok legtöbb energiahatékony épülete

Los Angeles, a mértéktelenség és nagy autók hazája nyerte a Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency) 2009-es energiahatékony épületek rangsorának első helyét. Akár hiszik, akár nem, L.A.-ben több az Energy Star kategóriás épület, mint az ország bármely másik városában (293, összesen 76 millió négyzetméter alapterületű épület, a pontosság kedvéért).

A további eredmények nem meglepőek, kivéve egyet: New York lett a lista utolsó helyezettje. Ez a legnépesebb város, akkor miért van ennyire elmaradva? Bár tény, hogy az elért helyezés meghaladja a metropolisz 2008-as teljesítményét, amikor fel sem került a listára. Mindenesetre New Yorknak egyértelműen fel kell zárkóznia a zöld házak létrehozásában.

Az Energy Star kategóriát nem egyszerű elérni. Ezeknek az épületeknek legalább 35 %-al kevesebb energiát kell fogyasztaniuk, és 35 %-al kevesebb szén-dioxidot szabad kibocsátaniuk az átlagos házakhoz képest, ami nem könnyű feladat. Az Energy Star honlapján megnézhetik, milyen fáradságos folyamatok során kap egy épület ilyen minősítést. Mindazonáltal majdnem 9 ezer épület érte el ezt a szintet a 2009-es év során. Ami ahhoz képest, hogy a program 1999-ben indult, egy szép eredmény.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.