Levegőminőségi szabályokat kér számon hazánkon az EU

A levegőminőséggel kapcsolatos európai uniós jogszabályok betartására szólította fel Magyarországot és Franciaországot csütörtökön az Európai Bizottság, miután megítélése szerint “e két tagállamnak mind ez idáig nem sikerült eredményesen kezelnie a túlzott mennyiségben kibocsátott, PM10-ként ismert szálló por problémáját”.

A témáról Brüsszelben csütörtökön kiadott közlemény szerint a bizottság úgynevezett indokolással ellátott véleményt küldött Franciaországnak és Magyarországnak, és a két tagállamnak két hónapja van arra, hogy megtegye a szükséges intézkedéseket. Ellenkező esetben a bizottság az ügyeket az Európai Bíróság elé terjesztheti.
A szálló por (PM10) elsődlegesen az ipari tevékenység, a közlekedés és a lakossági fűtőrendszerek által kibocsátott szennyező anyagokban van jelen, asztmás megbetegedést, szív- és érrendszeri problémákat, tüdőrákot és korai halált okozhat – emlékeztet a közlemény.
A vonatkozó uniós jogszabály a koncentráció tekintetében egyrészről éves átlagértéket (40 mikrogramm/köbméter), másrészről olyan napi értéket (50 mikrogramm/köbméter) állapít meg, amely egy naptári évben legfeljebb harmincötször léphető túl.

A tagállamok 2011 júniusáig kérhetnek mentességet a PM10-határértékek teljesítése alól, a mentesség megadásának azonban számos feltétele van. Az érintett tagállamnak például bizonyítania kell, hogy intézkedett, s a meghosszabbított határidőre teljesíti az előírásokat, illetve olyan levegőminőségi tervet léptetett életbe, amely valamennyi levegőminőségi zóna esetében meghatározza a levegőszennyezés csökkentésére hozandó intézkedéseket.
A bizottság információi szerint 2005 óta Franciaország és Magyarország több zónájában is előfordult a határértékek túllépése, és bár mindkét tagállam nyújtott be határidő-hosszabbítás iránti kérelmet, a bizottság úgy ítélte meg, hogy a feltételek nem teljesültek az összes levegőminőségi zóna tekintetében.
Szokásos havi “szabálysértési napján” az Európai Bizottság a 27 EU-tagállam ellen összesen több mint 200 jogsértési határozatot hozott. A testületnek a feddésekkel az a célja, hogy a tagállamokat az uniós szabályozás teljes körű végrehajtására ösztönözze. Számos más tagállam is kapott elmarasztalást környezetvédelmi hiányosságokért.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.