Lengyelország: szél- és napenergia előnyben?

A szél- és napenergia-ipart helyezné előtérbe a zöldenergia-termelésben a biomasszával szemben egy új lengyel törvénytervezet, hogy teljesítse az Európai Unió 2020-as irányelveit.

Az EU-direktíva előírja, hogy a tagországoknak az évtized végére energiatermelésük 15%-át megújuló forrásokból kell előteremteniük. (Aiolus News) A lengyel törvénytervezet, amely körül hónapokon át kemény viták folytak, jelenlegi formájában gyakorlatilag véget vet annak a bőkezű támogatásnak, amelyet eddig a biomasszából történő energia-termelésnek nyújtottak. A jövőben a biomassza-erőművek csupán 5 éves támogatásra számíthatnak, szemben a szélparkoknak és naperőműveknek nyújtandó 15 éves szubvencióval. E fordulat sok szakértőt meglepett, tekintettel arra, hogy Lengyelország még mindig erősen szénfüggő, és eddig a varsói kormány nem mutatott túl nagy hajlandóságot ennek gyors megváltoztatására. A törvényt várhatóan jövő év elején fogadják el.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.