Lengyelország biomassza termeléssel próbálkozik

Az Európai Unió tagállamai közös megállapodás alapján a következő tíz évben 20 százalékkal növelik a megújuló energia termelését és felhasználását.

Ezt az ambiciózus célt minden országnak más módszerrel kell elérnie az adott terület környezeti adottságaihoz igazodva. Lengyelország többek között biomassza alapanyag termelésével kísérletezik. A biomassza két fő forrásból származhat, mezőgazdasági vagy fakitermelési melléktermékekből és hulladék anyagokból. Ezek lehetnek folyékonyak vagy szilárdak, a legfontosabb tulajdonságuk, hogy természetesen lebomoljanak. Az iparág átalakításában fontos szerepe lesz a Global Eco Energy vállalatnak, mely a biomassza egyik fő importőre Lengyelországban. Az EU 2009-ben elfogadott irányelvei szerint minden államnak el kell fogadnia saját területére vonatkozó kötelező erejű célokat, melyek segítik a megújuló energiaforrások felhasználásának növelését. Ennek értelmében a lengyel kormány 2010-ben elfogadta a 2030-ig érvényes energiafelhasználási tervét, melynek értelmében három fontos célt tűztek ki maguk elé. Az első szerint a megújuló energiaforrások felhasználásának arányát 15 százalékosra növelik 2020-ig, ezt folytatva a következő években is, a biodízel arányát pedig 10 százalékosra növelik 2020-ig a közlekedéshez szükséges energiapiacon.

És végül kikötötték, hogy a biomassza termeléséhez szükséges fafeldolgozást fenntartható ütemben kell végezni, ezért az érintett erdőket védeni kell a túltermelés ellen. Lengyelországban a biomasszát tekintik a legnagyobb potenciállal rendelkező megújuló energiaforrásnak. Olyan országokban érdemes ennek termelésére átállnia, ahol sok mezőgazdasági terület található. A biomassza előállításának első lépése egy lehetőleg keveset termelő farm, ahol a később biomasszává alakítható növényeket kezdik termeszteni, ezzel biztosítva stabil jövedelmet a földtulajdonosnak. A Global Eco Energy nyersanyagát többek között Ghánából és Kamerunból szerzi. Ahogy a hagyományos üzemanyag árai növekednek, egyre nagyobb az igény alternatív megoldásokra, a biomassza termelésének ehhez a növekedő kereslethez kell igazodnia. Az irányelvek miatt kötelező lesz befektetni a megújuló energia termelésébe, ezért a befektetések megtérülése szinte biztosra vehető ezekben az iparágakban. A bizonytalanság a termelőktől származhat, akiknek a biomassza termelése hosszú távú elkötelezettséget jelent, nem akarnak kockáztatni. Az EU azonban kényszerítheti a vevőket, hogy csak bizonyos termelőktől vásároljanak, így csökkentve a veszélyeket.

Annak ellenére, hogy a kormány és egyéb szervezetek számtalan megújuló energiatermelő projektet indítottak, a lengyel polgárok meglepően keveset tudnak az alternatív energiáról. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a biomasszát, mint megújuló energiaforrást a megkérdezettek csupán 7,6 százaléka ismeri. Az ilyen és ehhez hasonló adatok is mutatják, hogy komoly eltérés van a környezet által kínált lehetőségek és ezek ismerete között. A tájékoztatás ezért is nagyon fontos, az érintettek informálása olyan megoldásokról, amelyek nemcsak a környezetet védik, hanem a pénztárcát is óvják. Előbb azonban országos szintű felmérések szükségesek a terület energiaigényeiről. Vitathatatlan tény, hogy a ma legtöbbet használt energiaforrások egyszer ki fognak apadni. Ezért mindenkinek közös érdeke, hogy új energiaforrásokat keressünk, és olyan módszerekkel termeljük ki, hogy ne vesszenek el eddigi erőforrásaink sem. A Global Eco Energy-nek a biomassza termelésével ez a célja. A belőle készült üzemanyag ártalmatlan, ugyanis az összes felhasználása során kibocsátott szén-dioxidot a növények felhasználják, ráadásul a fotoszintézis során még több biomasszát termelnek. A biomasszával való fűtés is egyre olcsóbb, mivel az üzemanyag piaci verseny lejjebb kényszeríti az árakat. Ráadásul így még a szeméttelepek is hasznos energiaforrássá válhatnak.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.