Lelőtték az eltévedt jegesmedvét

Az izlandi rendőrség, esetleges támadástól félve, lelőtte azt a fiatal jegesmedvét, amely Grönlandról kóborolt el, és kötött ki az 500 kilométerre lévő szigetországban.

Az állatot egy gazdaasszony vette észre egy fjord mentén fekvő farmján Izland északi részében; alig száz méter választott el a jegesmedvétől. Tüstént riasztotta a rendőröket, akik nem tanakodtak sokat, végeztek az állattal. Elmondásuk szerint nem volt más választásuk, mivel az időjárási körülmények miatt lehetetlen lett volna élve befogni a ragadozót – írta a Süddeutsche Zeitung internetes kiadása (www.sueddeutsche.de).

Bár Izlandon nem fordulnak elő jegesmedvék, 2008-ban néhány héten belül két példány is megtette jégtáblákon sodródva a Grönland és a szigetország közötti nem csekély távolságot. Azokat is lelőtték a rendőrök.
A jegesmedvék az egész Északi-sarkvidéken megtalálhatók. Egész évben a jégtakarón, jégtáblákon élnek. Más medvékkel ellentétben szinte kizárólag hússal táplálkoznak. Nem félnek az embertől, ezért veszélyes vadállatokként tartják őket számon.

A lelövésüket ellenzők száma mégis nagy, hiszen alig 20 000-25 000 példány maradt már csak a Földön, és 2006 óta szerepelnek a veszélyeztetett állatfajok Vörös Könyvében.
Mivel az élőhelyüket jelentő jég a felmelegedés miatt gyors ütemben zsugorodik, félő, hogy állományuk tovább csökken majd. A tengerek szennyeződése és a fokozódó hajóforgalom is rossz hatással van az állományra.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.