Lehet, hogy már késő?

A jóléti társadalmak problémáját mi sem tudjuk elkerülni, a túlnépesedett Föld nem tudja ebben a formában eltartani az emberiséget.

Fenntartható életmód a mindennapokban – címmel egy kiadvány is segítette az érdeklődőket annak a problémakörnek a megértésében, aminek elemei már a köztudatba is bejutottak, de összefüggéseiben talán még nem ismertek. A Föld lakossága túlnépesedett, a gazdasági növekedést követelő termelés energia igénye kimeríti a tartalékokat. A könnyen bányászható kőolaj a múlté, ha a ráfordításokat is számításba vesszük, 130 év alatt egy hordónyi olaj felhasználásából 100 hordó olajhoz jutottunk, ma ez az arány a kettőhöz közelít.

A megújuló energiák jelenthetik a kiutat, de alacsonyabb felhasználási szinten. Az élelmezés problémáját az mutatja, hogy a növénytermesztéshez és a hústermeléshez felhasznált víz mennyiségét szokták arányítani egymáshoz. Egy vágómarhából kikerülő 200 kg hús előállításához több mint 3 millió liter vizet használunk.

A táplálkozási szokások alapján egy túltáplált európai ember napi tápanyagához felhasznált víz mennyisége 3600 liter, egy fejlődő országbeli alultáplált ember igénye ennek fele sincs. Az ivóvíz készletek kimerülőben vannak, a globális felmelegedés nyomán az Aral tó a harmadára csökkent. Az intenzív termelés vegyszerekkel árasztotta el a talaj felső rétegét, kiölte az élővilágot belőle. Régen, ha egy traktor végigszántott egy parlagon maradt területet, a madarak ellepték a nyomát, mert ott sok volt a barázdában a bogár.

Ma nem repülnek oda a madarak, nincs élőlény benne. A táplálkozási szokások közül a (vegyes) hagyományos, a (húsmentes) vegetáriánus a (állati eredetű étrendtől mentes) vegán és a (gabonaféléktől mentes) paleolit étrend összehasonlítása alapján számos egészségügyi kockázattól szabadulhatnánk meg, ha változtatni tudnánk – hangzott el a szombati előadáson. Ezt követően az érdeklődők mindjárt meg is kóstolhatták az így készült ételeket, írja a szon.hu.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.