Nem hitelesítette a szélerőművekről szóló népszavazási kezdeményezéseket szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Legyen több szélerőmű Magyarországon?

Nem hitelesítette a szélerőművekről szóló népszavazási kezdeményezéseket szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A kérdéseket Kassai Dániel nyújtotta be magánszemélyként. Az első kérdés azt célozta, hogy szélerőmű a beépített területek határától számított 3 és 12 kilométer közötti sávban legyen csak elhelyezhető. A második úgy szólt, hogy szélerőmű a beépített területek határától számított legalább 3 kilométerre legyen elhelyezhető. A harmadik kérdés pedig arra vonatkozott, hogy szélerőműveket “a beépített teljesítmény korlátozása nélkül” lehessen telepíteni. Az NVB egyhangú döntéssel úgy ítélte meg, hogy a kérdések nem az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartoznak, hanem a kormányéba, márpedig országos népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben lehet kezdeményezni. Emellett az NVB szerint a kérdések nem felelnek meg az egyértelműség követelményének sem. Kassai Dániel egy negyedik kérdést is benyújtott hitelesítésre, ez azt célozta, hogy az Országgyűlés a nyugdíjjogszabályok módosításával tegye lehetővé, hogy a kérdésben megtartott érvényes és eredményes népszavazás napját követő három évig Magyarországon az öregségi nyugdíjkorhatár ne emelkedhessen. Az NVB többsége szerint a kérdés nem egyértelmű sem a választópolgárok, sem a jogalkotó számára.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.