Mindannyian megérdemlünk tartós, javítható termékeket, amelyek mentesek a káros anyagoktól. Most lehetőséged van szavazni azokra a szennyező termékekre, amelyeket a legrosszabbnak ítélsz meg.

Legyen beleszólásod a terméktervezésbe! Kampány a környezettudatos termékekért

Mindannyian megérdemlünk tartós, javítható termékeket, amelyek mentesek a káros anyagoktól. Most lehetőséged van szavazni azokra a szennyező termékekre, amelyeket a legrosszabbnak ítélsz meg.

Nem érted, miért kell a zöldségeket, gyümölcsöket is egyesével becsomagolni? Zavar az eldobált PET palackok és műanyag zacskók látványa? Kevésnek találod az információkat a termékekben található veszélyes anyagokról? Szeretnél aktívan részt venni a műanyagszennyezés visszaszorításában, de nem tudod, mit tehetsz?

A People’s Design Lab az európai nulla hulladékos hálózat (Zero Waste Europe) kezdeményezése, melynek célja felhívni a figyelmet a rossz terméktervezésre és fenntartható alternatívákra, valamint a lakosságot bevonni a terméktervezés folyamatába. Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a verseny, amelyben a különböző szempontból környezetszennyező és rossz tervezésű termékekre lehet leadni a voksot. A szavazással szeretnék a kampányban részt vevő civil szervezetek – köztük a hulladékmegelőzéssel foglalkozó Humusz Szövetség – bemutatni, hogy a fogyasztók igenis vágynak a környezetbarát megoldásokra, és aggodalommal figyelik a világméretű hulladékproblémát.

Az idei versenyben négy kategóriában lehet egy-egy terméktípusra szavazni:

  • túlcsomagolás kategória: műanyag élelmiszercsomagolás, online termékek csomagolása, hungarocell;
  • szemétnek tervezve kategória: okostelefonok, műanyag szatyrok, mikroműanyagok;
  • egyszer használatos műanyagok kategória: szívószálak, palackok, kávéspoharak;
  • mérgező anyagok kategória: élelmiszerrel érintkező anyagok, menstruációs termékek, égésgátlók bútorokban.

A legtöbb szavazatot kapott termékek gyártóival a Zero Waste Europe fel fogja venni a kapcsolatot, hogy javaslatot tegyen azok kiváltására. Az egyes termékleírásoknál pedig már most létező jógyakorlatok, szemléletformáló kampányok kerülnek bemutatásra, így mindenképpen érdemes a honlapot böngészni. Szavazni november 23-áig lehetséges.

November 23-án, a nemzetközi Ne Vásárolj Semmit! Napon a Humusz Szövetség műhelybeszélgetést szervez 10 órától a Humusz Házban (1111 Budapest, Saru u. 11.) szakértők bevonásával, ahol az egyes terméktípusok kerülnek részletesebb bemutatásra, továbbá az érdeklődőket invitálja meg egy közös gondolkodásra a problémás termékek kiváltására. Korábbi tapasztalatok és a workshopon elhangzottak alapján pedig a Humusz egy ajánlást állít össze a hazai döntéshozók számára. A workshopról további információk. 

forrás: Zoldunio.hu

Hirdetés (x)

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.