Légkondicionáló helyett, íme a megoldás

Hogyan lehet a meleg, párás éghajlaton, mint például Costa Ricában olyan irodát berendezni, amelyben kellemes a levegő anélkül, hogy mesterséges légkondicionáló rendszert építenének bele? Ezt mutatták be a Betillon/Dorval-Bory stúdió építészei az Anabatic Office projektjükkel. (Aiolus News)

A terv túlmegy az építészet passzív rendszereinek hagyományos keresésén. Az épület belsejét egyfajta „szélfolyosóvá” alakították át. Az anabatic office a természetes légáramlást használja ki, amely a hőmérséklet-különbségnek köszönhető, szélenergia-termelésre, valamint ezzel egyidejűleg a belső helyiségek hűtésére. A légáramlást egy, az épület hátsó részében létrehozott „fekete zóna” indítja el, amely sötét színeivel vonzza a napsugarakat és meleg légáramlatot generál. A meleg levegő felfelé emelkedik, következésképpen a helyén támadt légüres térbe azonnal benyomul egy hűvösebb légáramlat, amely az épület belső részéből jön. A paralellogramma-hasáb formájú épületet emelkedőn helyezték el oly módon, hogy a legmagasabb részén van a „fekete zóna”, és ezáltal biztosítják a friss levegő behatolását a ház belsejébe, kívül hagyva a meleg levegőt. A „fekete zónához” kapcsolódó homlokzatra óriás ventilátorokra emlékeztető szélturbinákat szereltek, amelyek, amellett, hogy lehetővé teszik a meleg levegő kiáramlását, villamos energiát is termelnek. Végül az épület külsejét vékony fémhálóval vonták be, amely megszűri a napfényt.

anabatic office

Egy korábbi videónk a szélenergiáról:

[media id=105 width=600 height=400]

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.