Legjobb rezsicsökkentő a napelemes rendszer?

Sokak számára feltűnhetett már, hogy üzleti áramszámlájuk összege bizonyos időszakonként változik.

Ennek hátterében nem csak az áll, hogy adott periódusban eltérés volt a fogyasztási szokásoktól, hanem ezt egyéb tényezőktől is. A hazai és nemzetközi energiapiac folyamatos változásai miatt az áram ára is állandóan ingadozik. Viszont egy megfelelő napelemes rendszerrel ez nem jelenthet problémát.

MILYEN TÉNYEZŐK BEFOLYÁSOLJÁK AZ ÁRAM ÁRÁNAK ALAKULÁSÁT?

Az árampiac működését illetően először érdemes tisztázni az elosztó és a kereskedő vállalat közötti különbséget. A kereskedő vállalat fő feladata, hogy a termelőtől vásárolt áramot értékesítse a vevők részére függetlenül attól, hogy azok az országban hol helyezkednek el. Az értékesített áramot a területileg illetékes elosztó jogosult elszállítani az adott csatlakozási helyre, eleget téve ezzel a lakossági és üzleti partnerek igényeinek. A kisebb kereskedő cégeknek nincs önálló hálózata, így ők csak a villamosenergia árára lehetnek hatással.

Hazánkban 2007-től kezdődően az árampiac fokozatos liberalizációja ment végbe, és ennek köszönhetően minden fogyasztó (magánszemély, vállalkozás) számára lehetőség van szolgáltatóváltásra. Az elektromos energia ára a lakossági ügyfelek számára egyetemesen, állami rendeletben megszabott ár, ami nincs kitéve a világpiaci mozgásoknak. Az üzleti ügyfeleknél azonban más a helyzet. Esetükben a szerződéses ár a fogyasztó és a kereskedő közötti megállapodástól függ. Az egyetemes díjszabású áramvásárlásra azok a felhasználók jogosultak, akik 3×63 ampernél nem nagyobb lekötött veszik igénybe szolgáltatást.

Magyarországon ugyancsak 2007-ben lépett hatályba a villamosenergia-törvény a teljes piacnyitásról, és azóta van lehetőség a versenypiacon szerződni. A törvény nagy hatást gyakorolt az áram árának alakulására, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokra. A szabadpiacon a kereslet-kínálat alakulása mellett, a különböző hazai és nemzetközi hatások következtében változnak az energiaárak. Ennek oka, hogy a kereskedők piaci alapon szerzik be és értékesítik tovább az energiát. Hazánkban jelenleg több ilyen kereskedő is van, melyek kiskereskedelmi tevékenységet folytatnak.

A főbb eltérések magában a fizetési és a szerződési feltételekben mutatkoznak meg. Esetenként az is előfordulhat, hogy a piac mozgások következtében akár 20-30%-kal olcsóbban jut az ügyfél áramhoz a szabadpiacról. Ugyanakkor persze az is megesik, hogy az egyetemesen megszabott ár lesz alacsonyabb a piacinál. A megkötött piaci szerződések jellemzően határozott időre, 1-2 évre szólnak, így nem kell attól tartani, hogy az ár hónapról hónapra változik.

Magyarországon ma az áram árát 6 fő tényező befolyásolja, ezek pedig az időjárás, a kereslet és kínálat viszonya, a külső és belső gazdasági helyzet alakulása, az energiapiaci árak, valamint a politikai tényezők és a deviza árfolyamok változása.

Mindenesetre azért érdemes azt tudni, hogy bármilyen formában is veszi igénybe az adott ügyfél a szolgáltatást, a szolgáltatott áram minőségében nincs különbség! Ugyancsak közös mindkét szegmens tekintetében, hogy az áram eljuttatását a fogyasztókhoz az elosztók biztosítják egy rendeletben meghatározott elosztói díj ellenében. A földrajzi távolság pedig ugyancsak nem befolyásoló tényező, így a szolgáltatott energia árában nem jelent többletköltséget.

NAPELEMMEL NEM OKOZHAT FEJTÖRÉST AZ ÁRVÁLTOZÁS

Legyen szó lakossági telepítésről, vagy vállalkozás általi fejlesztésről a napelem minden esetben jó megoldás. Egy napelemes rendszerrel ugyanis megszabadulhatunk a villanyszámla jelentette költségtől. Így bárhogyan is változhat az egyetemes és piaci ár, nem kell vele számolni, hisz a tetőre, vagy szabadföldre szerelt napelemekkel meg tudjuk termelni azt, amire háztartásunknak, vagy cégünknek szüksége van.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.