Le Mans – hibrid autókat indít az Audi

Hibrid autókat indít az idei 24 órás Le Mans-i versenyen az Audi – jelentette be egy müncheni sajtóeseményen Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke.

“Elsőként nyertünk a versenyen TFSI-, majd TDI-motorral, ezt szeretnénk megismételni” – jelentette ki a hibrid modell bemutatóján, megjegyezve: 675 tavalyi szabadalmuk ötöde az elektromobilitás témájával kapcsolatos. Az eseményen elhangzott: a 64 autóból négyet indít az Audi, ezek közül kettő lesz hibrid-, kettő pedig hagyományos dízelhajtású. A cég 13 esztendeje kapcsolódott be a Le Mans-i versenyekbe, amelyet aztán tíz alkalommal nyertek meg. Wolfgang Ulrich, a társaság motorsport-ügyekben illetékes vezetője elmondta: az R18 e-tron quattro hibridautók 3,7 literes, TFSI-motorjának teljesítményét kiegészíti az első kerekekhez csatlakozó rendszer, amely gyűjti, tárolja, később pedig a meghajtásoz teszi felhasználhatóvá a fékezésnél felvett energiát.

A június 16-17-én megrendezésre kerülő Le Mans-i viadal előtt másfél hónappal, a május 5-i Spa-i hatórás versenyen lesz az új autók premierje – tette hozzá. Az eseményen bejelentették a két hibridmeghajtású kocsi legénységét: az egyiket a svájci Marcel Fässler, a német André Lotterer és a francia Benoit Tréiuyer, a másikat az olasz Dindo Capello, a dán Tom Kristensen és a brit Allan McNish vezeti majd. A két teljesen dízelmeghajtású Audi-versenygép egyikének volánjánál a német Timo Bernhard és két francia pilóta, Romain Dumas és Loic Duval váltja egymást. A másikat az olasz Marcos Bonanomi, a brit Oliver Jarvis és a német Mike Rockenfeller vezeti majd idén Le Mans-ban.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.