Lázárék nagyjából betiltják a szélerőműveket

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlament elé terjesztette a villamosenergia-törvény módosítását.

A javaslat felhatalmazza a kormányt – az eddigi energiahatósággal szemben -, hogy megállapítsa mennyi szélerőmű építésére adhatnak ki engedélyt, írja a Napi.hu. A törvényjavaslat kimondja, hogy szélerőmű világörökségi és természetvédelmi területen nem építhető. Más területeken a kormány akkor engedélyezhet – nem háztartási – szélerőműveket, ha az nem veszélyezteti a villamosenergia-rendszer teljesítményét, egyensúlyát (mivel ugye nem fúj mindig a szél). A törvényjavaslat indoklása utal arra is, hogy a szélerőművek létesítésénél figyelmemmel kell lenni táji értékekre, területekre.

Az ügyben illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem finomkodott, azt mondták a Magyar Narancsnak, hogy “nem tartják indokolnak” új szélerőművek építését. Magyarországon egyébként 2006 óta nem adtak ki engedélyt szélerőmű építésére. Atomerőmű építésére viszont igen.
forrás: napi.hu

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.