Lázár szava döntött, nincs pénz napelemfarmokra

Tíz hónappal azután, hogy lezárult az NFÜ megújuló energiák felhasználását támogató pályázata, a napokban módosították a pályázati feltételeket. Napelemfarmok építésére mégsem adható támogatás, holott a hazai vállalkozások többszörös igényt nyújtottak be a 9 milliárdos keretre.

Szeptemberben kiderült, hogy a pályázók között volt több NFÜ-közeli cég is, ezért akkor Lázár János felfüggesztette a további kifizetéseket. Ebben a ciklusban már nem épülhetnek naperőművek uniós támogatással Magyarországon. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a napokban módosította a Környezet és Energia Operatív Program megújulóenergia-alapú villamos energiatermelést segítő pályázatának kiírását. A módosítás szerint “nem támogathatóak a vállalkozások által benyújtott értékesítési célú napelem-beruházások”, írja az index.hu.

Az Indexnek az egyik napelemes beruházást tervező cég képviselője azt mondta, méltatlannak és inkorrektnek tartják, hogy több mint tíz hónappal a pályázat lezárása után változtassák meg a részvételi feltételeket. A megújuló energiás akciótervet ugyanis óriási érdeklődés kísérte: alighogy megjelent a pályázat január 18-án, néhány nap alatt mintegy 230 pályázat érkezett, amelyek összesen 60 milliárdot igényeltek volna az NFÜ-től, holott a teljes keret alig haladta meg a 12 milliárd forintot.

A most kizárt vállalkozás képviselője szerint a kiírás módosítása miatt jelentős kár érte a céget, hiszen ahhoz be lehessen adni egy ilyen projekt pályázatát, az előkészítésre több millió forintot kell rákölteni. Egy 500 kWh-s napelempark tervezése, engedélyeztetése összességében legalább 5 millió forintba kerül.

A napelemes pályázattal már az ősszel látszott, hogy baj lesz. Akkor az Átlátszó.hu vizsgálódott a program körül, és azt találta, hogy a jelentkezők többségével szemben néhány hónapon belül pénzhez jutó cégek közül többen komoly NFÜ-s kapcsolatokkal rendelkeztek. Az NFÜ mintegy 3 milliárd forintot osztott ki a program keretéből.

A naperőművek körüli problémák eljutottak Lázár János fülébe is, aki szeptemben felfüggesztette a napelemes pályázatot.

Csepreghy Nándor, az NFM fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára az Indexnek azt mondta, hogy nem a sajtóbotrány miatt változott a pályázati kiírás. A kormány továbbra is elkötelezett a napenergiát felhasználó technológia szélesebb körű használata mellett, hiszen Magyarország vállalta, hogy 2020-ra a jelenlegi 8 százalékról 14,6-ra emeli az alternatív források részesedését a teljes hazai energiafelhasználásban. A napelemfarmok működtetésének és gazdasági környezetének azonban több modellje is működik Európában, Magyarországon viszont még nincs döntés, hogy a koncepciók közül melyiket vegyük át.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a kormány most úgy döntött, hogy a vállalkozások napelemfarmos keretét más megújuló energiás pályázatok számára nyitják meg. Ez a 12,2 milliárd forintból 9 milliárdot tett ki. A 9 milliárdból 7-et a központi költségvetési, önkormányzati pályázatok között osztanak fel, 2 milliárdot pedig az egyházak már korábban, más pályázatokra beadott, de akkor a túljelentkezések miatt forráshoz nem jutott megújulóenergia-ellátását célzó pályázatra fizetik ki.

Közben kiderült az is, hogy a kormány megszünteti a megújuló energiaforrás hasznosítására irányuló beruházások finanszírozását szolgáló pénzügyi konstrukciót is. A Greeninfo.hu szerint a hitelprogramot hivatalosan „gazdaságpolitikai megfontolásból” mondták fel. A hitelprogram a tervezett projektek önrészének biztosítására szolgált volna. A 6 milliárd forintos keretösszegből kedvező feltételek mellett, fix, évi 6 százalékos kamattal, akár 15 éves lejárat mellett lehetett volna meghitelezni a beruházásokat. A hiteleket azon projektgazdák igényelhették meg, akik más KEOP-konstrukcióban támogatást nyertek, vagy akik megfeleltek ezen pályázatok feltételeinek.

Ajánlott tartalom

A kormány bejelentette az új napelem pályázatot

Az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy folytatódik a Napenergia Plusz program, pályázatot írnak ki azoknak, akik korábban telepítettek napelemet, de kiestek a tízéves szaldós időszakból.