Lassú elsivatagosodás nyomai látszanak Somogyban

Csekély a somogyi termőföldek humusztartalma, a szakember arra figyelmeztet, hogy a talajok tápanyag-szolgáltató képességére éppen emiatt fokozottan vigyázni kell.

A „talajzsarolás” során a földekről leveszik a szalmát és a szármaradványokat, állattartásban hasznosítják vagy gyakran elégetve fűtőanyagként használják fel, értékesítik, miközben kulcsfontosságú lenne visszaforgatni a talajba is. Somogyot különösen érzékenyen érinti a téma, a termőföldek 60-65 százaléka kedvezőtlen termőhely adottságú – válaszolta kérdésünkre Tóth István kaposvári nyugalmazott növényvédelmi szakmérnök, a Növényorvosi Kamara elnökségi tagja. – A föld tápanyag-készleteinek kincset ér a szalma, úgy a vízmegkötés szempontjából, ahogy a szerves anyag utánpótláséból. Nagy szükség van a tápanyag-visszapótlásra, a megye 240 ezer hektárnyi szántóföldjének számottevő részében ijesztően kevés a humusz.

Külső-Somogy termőföldjei hajlamosabbak a talajerózióra, melynek során a humusztartalom is csökken, ami a szalma visszadolgozásával javítható. A kötőanyag csökkenése miatt a nagyobb esők lemossák a termőtalajt, a vizek pedig talajszemcséket szállítanak a Balatonba. Jelentős probléma az is, hogy az állatlétszám csökkenésével nem produkálnak számottevő istállótrágyát a telepek, pedig négy-öt évenként szerves trágyát kellene visszajuttatni a földekre.

A tarlóégetést pedig törvény tiltja – a szakember szerint a szervesanyag-visszapótlás a jövőnk záloga és a fenntartható fejlődésé. A szalma elégetése ugyan pénzt hozhat, a talajban a humusz felépüléséhez viszont nagyon fontos.

Fontos lépés a vetőmagpiacon

Előírta a Földművelésügyi Minisztérium, hogy a szántóföldi- és zöldség vetőmagok forgalmazásánál fel kell tüntetni a hatósági nyilvántartásra utaló sorszámot a címkéken. Fontos döntésnek tartja ezt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, hiszen kizárólag az ellenőrzött keretek között megtermelt, minősítő bizonyítvánnyal ellátott vetőmag garantálja a fajtaazonosságot, fajtatisztaságot és a jogszabályi követelményekben foglalt használati értéket. – Az elmúlt évek figyelemfelkeltő kampányainak és a hatósági munkának köszönhetően Magyarországon jelentősen visszaesett az illegális csatornákon értékesített, hamisított vetőmagok kereskedelme – mondta Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. – A tiszta kereskedelem az egész vetőmag szektor és az élelmiszergazdaság érdeke, s ezzel ismét nagy lépést tettünk a hamisítás ellen – tette hozzá.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.