Lassan bővülnek a szélenergia-befektetések Magyarországon

A hálózati csatlakozás, az engedélyezés időtartama és annak költsége a fő akadálya a szélenergia hasznosításának Magyarországon – ismerteti az Európai Szélenergia Társaság (European Wind Energy Association – EWEA) és a Magyar Szélenergia Társaság (MSZET) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A szélerőművek hálózatra csatlakozási engedélyéhez szükséges hosszú idő és a magas költség jelenti az egyik fő akadályt a szélenergetikai fejlesztések útjában Magyarországon – állapították meg  a szakértők azon a Budapesten csütörtökön megrendezett workshop-on is, amit az EWEA és az MSZET szervezett.
„Nem kizárólag a magas költség és a hosszú várakozási idő jelenti a problémát. A befektetőket visszatartja a kötelező ügyintézési határidők hiánya, a nem megfelelő hálózati kapacitás és az engedélyezés folyamatainak átláthatatlansága is” – idézi ugyanakkor a közlemény Jacopo Moccia-t, az EWEA jogi tanácsadóját.

A szervezetek adatai szerint a hálózatra csatlakozás folyamata átlagosan 45 hónapot vesz igénybe, és a teljes projekt költségeinek 10,6 százalékát kell a csatlakozási engedélyre fordítani.
A közlemény idézi Olajos Pétert, a Nemzetgazdasági Minisztérium energia és klímapolitikai helyettes államtitkárát is, aki a rendezvényen emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak 2020-ra teljes energiafogyasztás 13 százalékát megújuló energiaforrásból kell fedeznie, és az új kormányzat ezt a célt meg is szeretné haladni. A helyettes államtitkár kifejtette, a 2020-as célok eléréséhez beruházások kellenek, és a beruházások 80 százalékához magánbefektetők.

Ennek érdekében megfelelő feltételek szükségesek: források, amik rendelkezésre állnak, hálózatfejlesztés, amelyre megvan a lehetőségünk, kedvező szabályozási környezet, aminek megteremtésén az új kormány már dolgozik.
2009 végén Magyarországon kevéssel 200 megawatt felett volt a beépített szélenergia-kapacitás. Az EWEA és az MSZET szeretné, ha 2020-ig legalább 1.200 megawatt beépített teljesítmény lenne az országban, ami a villamosenergia-igény mintegy 5 százalékát fedezné.
A tervek szerint 2020-ban a szélenergia az EU villamosenergia-szükségletének 17 százalékát lesz majd képes biztosítani. Ezzel 333 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás kerülhető el évente, amely az EU üvegházhatású gáz csökkentési
célkitűzésének 29 százalékával egyenlő.
Jelenleg a szélenergia-ipar 192.000 embert alkalmaz az EU-n belül, 2020-ra ez a szám várhatóan 446.000-re emelkedik, ami azt jelenti, hogy minden héten 33 új munkahely jön létre 2020-ig.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.