Lakossági tiltakozás miatt nem építenek biomassza-fűtőművet Szombathelyen

Az érintett lakosság véleményét megismerve a szombathelyi önkormányzat vezetése úgy döntött, nem támogatja két tervezett biomassza-fűtőmű építését Szombathelyen. A döntést csütörtökön Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Tájékoztatása szerint még az előző városvezetés indította el 2008-ban, illetve 2010 februárjában az energiatermelő beruházás előkészítését, a dolog pedig most érkezett olyan stádiumába, hogy az önkormányzatnak döntenie kell a beruházásról. A két érintett körzet képviselőjének indítványa alapján úgy döntöttek, hogy a beruházásokat leállítják, az előzményekről, a beruházás előkészítésének körülményeiről pedig “igazoló jelentést” kérnek az önkormányzati tulajdonban lévő Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.-től és a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt.-től.

Marton Zsolt (Fidesz-KDNP), Szombathely alpolgármestere, az 1-es számú Kámon-Herény választókerület önkormányzati képviselője a sajtótájékoztatón emlékeztetett: a Szentkirály városrészben a Grenor Hungária Energetikai Kft. beruházásában egy villamos- és hőenergiát is előállító, biomasszával üzemelő erőmű, míg a Kámon-Herény városrészben a távhőszolgáltató Vízöntő utcai telephelyén egy kizárólag hőenergia előállítására szolgáló biomassza-fűtőmű építését tervezték. A beruházások előkészítésének időszakában a projektek még a képviselő-testület egészének támogatását bírták, ugyanakkor mindenki megszavazta azt, hogy a végső szót csak az érintett lakosság véleményének megismerése után lehet majd kimondani. Hangsúlyozta: az önkormányzat eddig is azt az álláspontot képviselte, hogy a projektek támogatásáról a környezetvédelmi szempontok és a lakosság véleményének figyelembevételével döntenek. Mindebből logikusan következik az a döntés, hogy ha a lakosság ellenzi, a projektek megvalósítását le kell állítani – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.