Lakásbelső fűtésére is alkalmas falfesték forgalmazását kezdi meg 2019 őszén egy magyar vállalat.

Lakást fűtő festék gyártásába kezd egy magyar cég

Lakásbelső fűtésére is alkalmas falfesték forgalmazását kezdi meg 2019 őszén egy magyar vállalat.

A termék, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karral együttműködve fejlesztettek ki, három rétegből áll. A hőszigetelő réteg mellett egy fűtő festékréteg van, amely az elektromos energiát alakítja át hőenergiává, ezt pedig színes vagy fehér dekorréteg fedi, és elsősorban a lakás olyan helyeire ajánlják, melyek fűtése hagyományos eszközökkel nem vagy csak nehezen megoldható. A termék alkalmazásához épületgépészre és festőre is szükség van.

A prototípus bemutatóján elmondták: a festék nem helyettesíti, hanem csak kiegészíti a hagyományos lakásfűtési eszközöket. A közlemény szerint ezzel a falfestékkel ellátott 6 négyzetméteres felülettel 60-70 négyzetméteres lakást lehet fűteni, négyzetméterenként 500-550 watt teljesítménnyel.

Magyar Gábor, a BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszék vezetője elmondta, azt már korábban is tudták, hogy lehet olyan felületet készíteni, amely hőt bocsát ki, a termék kialakításában inkább az okozott nehézséget, hogyan lehet ezt a hőmennyiséget szabályozni. A festéket a következő időszakban továbbfejlesztik, hogy okosotthonokba is alkalmazni lehessen és akár mobiltelefonról is vezérelhetővé váljon, írta az euronews.com.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a 100 milliós nagyságrendű fejlesztésnek köszönhetően jelentősen csökkenhet a lakások ökológiai lábnyoma. További feladat a prototípus komplett rendszerré fejlesztése, illetve a műszaki, gépészeti tartalom egyszerűsítése.

Képünk csupán illusztráció!

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.