Különleges hullámerőművet építenek a Portugál partoknál

Az Európai Fejlesztési Bank 11,1 millió dollárral támogatja az AW-Energy különleges tengeri vízerőhasznosítási programját. A Finn start-up társaság hatalmas, függőlegesen álló “lapátokkal” alakítaná willamosenergiává a tengervíz állandó lüktetését.

Brüsszel szerint ez a fejlesztés komoly lökést adhat az erurópai hullámenergia-használatnak. Ez  lesz az első támogatott program az InnovFin Energy Demonstration Project (EDP) keretében, amely 8 és 85 millió dollár közötti, hitelt, vagy hitelgaranciát biztosít az energetika területén úttörő fejlesztésekhez, hogy segítse a demonstrációs programok kereskedelmi szintű megvalósulását. Az AW-Energy WaweRoller-e, tulajdonképpen hatalmas, függőlegesen álló, fémből és üvegszálból készült lapátokat jelent, amelyek a tengervíz mozgását átvéve billegnek, és ezt a mozgást használják villamosenergia termelésre. A cég még 2012-ben telepített egy 100 kilowattos bemutató egységet a Portugál partoknál, és ugyanott tervezi egy 350 megawattos ipari méretű telep kialakítását is.

forrás: energiainfo.hu

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.