Külön szabályok lesznek a petpalackokra

Radikális döntés az EU-ban: legkésőbb 2021-től el kell tűnniük a piacról az egyszer használt műanyag cikkeknek, amelyeket környezetbarát termékekkel lehet kiváltani.

A tagállamoknak a következő két évben kell törvénybe iktatni a műanyag tányérok, szívószálak, fültisztítók forgalmazásának eltiltását. Egyúttal külön rendelkezések lépnek életbe a pet-palackokra: 2024-től csak olyanokat lehet majd forgalomba hozni, amelyek kupakja hozzá van erősítve a palackhoz. Előírás lesz az is, hogy 2025-től ezeket a palackokat legalább 25 százalékban újrafeldolgozott anyagból kell gyártani, majd újra feldolgozni. A műanyag termékek előállítóit kötelezik, hogy járuljanak hozzá a cikkeik eltakarításának költségeihez – például a strandokon. Vonatkozik ez elsősorban a dohányiparra, mivel óriási mennyiségű füstszűrő kerül a környezetbe. Egyébként csak olyan műanyag termékeket tiltanak be, amelyeket lehet helyettesíteni. Ugyanakkor egy sor egyszer-használatos, bizonyos mennyiségű műanyagot tartalmazó terméknél a jövőben ezt jelezni kell, felhíva a figyelmet annak környezetkárosító hatásaira. Az Európai Parlament döntéseit várhatóan rövidesen jóváhagyja az Európai Tanács. Az EU becslései szerint az új rendelkezésekkel 2030-ig 22 Mrd. euró értékű környezeti kárt lehet megelőzni, a fogyasztók pedig 6,5 Mrd. eurót takaríthatnak meg, írta a piacesprofit.hu.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.